O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Sztuczna inteligencja zrewolucjonizuje branżę kosmetyczną? Spersonalizowane perfumy

Sztuczna inteligencja ma zrewolucjonizować prace nad nowymi zapachami. Skutkiem ma być nie tylko usprawnienie i projektowanie, ale także otwarcie drogi do spersonalizowanych perfum.

Perfumy. Fot. PAP/Archiwum Kalbar
Perfumy. Fot. PAP/Archiwum Kalbar

Naukowcy z Tokijskiego Instytutu Naukowego opracowali sposób na szybkie stworzenie zamierzonego zapachu bez żmudnych prób i błędów, wykorzystując sieci neuronowe do przewidywania profili zapachowych, na podstawie różnorodnych danych sensorycznych.

„Zakładaliśmy, że głębokie sieci neuronowe, po połączeniu z chemią i nauką o zapachach, mogą dostarczyć nowych wglądów w rozwój zapachów. Badanie przeprowadziliśmy, analizując dane ze spektrometrii masowej 180 olejków eterycznych, co pozwoliło na uzyskanie wszechstronnego zrozumienia ich składników zapachowych. Te dane zostały następnie użyte do treningu sieci zaprojektowanej do przewidywania zapachów na podstawie składu. Sieć użyła wielu warstw zoptymalizowanych w celu uchwycenia skomplikowanych zależności między składnikami i wynikającymi z nich zapachami” – tłumaczy prof. Takamichi Nakamoto, autor badania opisanego na łamach magazynu „Scientific Reports”.

SI potrafiła odtwarzać znane zapachy i generować nowe. Jej skuteczność została potwierdzona przez panel ekspertów. Najlepiej radziła sobie przy tym z zapachami o kwietnym charakterze, a najsłabiej – o drzewnym.

Więcej

Studenci w BUW. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Rafał Guz
Studenci w BUW. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Rafał Guz

Studenci i AI. Czy zdobywają odpowiednią wiedzę z zakresu sztucznej inteligencji?

Badanie pokazuje liczne korzyści z zastosowania SI w projektowaniu zapachów.

Sztuczna inteligencja może znacznie skrócić czas i koszty związane z ich opracowywaniem, usprawniając zarówno analizę chemiczną, jak i oceny sensoryczne – tłumaczą naukowcy.

Dodatkowo eksperyment pokazał, że dzięki SI tworzenie zapachów staje się skalowalne, umożliwiając dostosowanie procesu do różnych potrzeb rynkowych i wymagań konsumentów.

Co jednak zdaniem naukowców najważniejsze, SI otwiera innowacyjne możliwości, pozwalając na tworzenie nowych, unikalnych profili zapachowych, które mogłyby nie zostać odkryte tradycyjnymi metodami.

"W miarę jak modele sieci będą się rozwijać, mogą umożliwić tworzenie spersonalizowanych zapachów dostosowanych do indywidualnych preferencji. Poza tym, podejście to może zostać rozszerzone na inne dziedziny sensoryczne, takie jak smak, gdzie podobne metody mogłyby być użyte do tworzenia spersonalizowanych profili smakowych" – mówi prof. Nakamoto.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/ pap/

Zobacz także

  • Konferencja "Media Przyszłości" organizowana przez PAP. Fot. PAP
    Konferencja "Media Przyszłości" organizowana przez PAP. Fot. PAP

    Dziś VI konferencja "Media Przyszłości" organizowana przez PAP

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/peshkova
    Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/peshkova
    Specjalnie dla PAP

    Ekspertka z Google’a: już dzieci muszą wiedzieć, że za AI stoją ludzie [WYWIAD]

  • Papież Leon XIV. Fot. PAP/EPA/FABIO FRUSTACI
    Papież Leon XIV. Fot. PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

    Papież zaapelował o ochronę godności dzieci w dobie AI

  • Alex Karp i Władysław Kosiniak-Kamysz Fot. PAP/Radek Pietruszka
    Alex Karp i Władysław Kosiniak-Kamysz Fot. PAP/Radek Pietruszka

    MON zacieśnia współpracę z firmą Palantir. Podpisano list intencyjny

Serwisy ogólnodostępne PAP