O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Trwają poszukiwania kangura Lulusia, są nowe nagrania z jego udziałem

Kangur Luluś żyje, widziany był w okolicach Bednar – poinformował we wtorek Leśny Zakład Doświadczalny w Murowanej Goślinie (Wielkopolskie). Od kilku dni trwają poszukiwania kangura, który uciekł właścicielce.

Od kilku dni trwają poszukiwania kangura, który uciekł właścicielce fot. screenshot, facebook.pl/FB/LZDMurowanaGoslina
Od kilku dni trwają poszukiwania kangura, który uciekł właścicielce fot. screenshot, facebook.pl/FB/LZDMurowanaGoslina

W weekend Leśny Zakład Doświadczalny w Murowanej Goślinie poinformował, że w lasach Puszczy Zielonki został zaobserwowany kangur. Także w weekend prośbę o pomoc w poszukiwaniach Lulusia opublikowała w mediach społecznościowych właścicielka kangura, pani Honorata.

We wtorek Leśny Zakład Doświadczalny w Murowanej Goślinie poinformował, że Luluś był widziany w kolejnym miejscu. Opublikował też nowy film z kangurem, nagrany przez osobę, która napotkała zwierzę jadąc samochodem.

„Hurra, Luluś żyje. Opuścił już teren Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (Leśnego Zakładu Doświadczalnego) i podróżuje ostatnio w okolicach Bednar” – poinformował Zakład.

Instytucja przypomniała, że choć kangury są postrzegane jako przyjazne stworzenia, to w sytuacji stresowej mogą okazać się nieprzewidywalne. Pracownicy zakładu podali, że nie należy podchodzić do kangura, nie należy go próbować głaskać czy karmić. Próbę kontaktu wzrokowego czy gwałtowne ruchy kangur może interpretować jako zagrożenie.

Przypomnieli też o trzymaniu psów na smyczy. (PAP)

 

autor: Rafał Pogrzebny

sma/

Zobacz także

  • Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP fot. YouTube/Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP fot. YouTube/Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    Lody z brzydkich buraków. Poznańscy naukowcy ze smakiem zwalczają marnotrawstwo [WIDEO]

  • Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Okradła uniwersytet na blisko pół miliona złotych. Jest wyrok

Serwisy ogólnodostępne PAP