O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Zjedzenie 12 winogron ma przynieść szczęście w Nowym Roku. Tak robią Hiszpanie

W noc sylwestrową, kiedy zegary zaczną wybijać godz. 12.00, obwieszczając nadejście Nowego Roku, miliony Hiszpanów rozpoczną jedzenie 12 winogron. Według ponad 100-letniej tradycji ma to przynieść szczęście i pomyślność w następnym roku, ale niekiedy kończyło się tragicznie.

Jedzenie winogron na Puerta del Sol Fot. VICTOR LERENA/PAP/EPA
Jedzenie winogron na Puerta del Sol Fot. VICTOR LERENA/PAP/EPA

Więcej

Konfetti na Times Square Fot. SARAH YENESEL/PAP/EPA
Konfetti na Times Square Fot. SARAH YENESEL/PAP/EPA

1200 kg konfetti na nowojorskim Times Square

Jest kilka teorii, skąd wziął się zwyczaj jedzenia winogron o północy. Jedna z nich mówi o nadzwyczajnych zbiorach owoców w 1909 roku. Rolnicy z Alicante, we wschodniej Hiszpanii, mieli wpaść na pomysł, aby sprzedawać „szczęśliwe winogrona” w opakowaniach po dwanaście sztuk, co miało odpowiadać liczbie miesięcy w roku.

Teoria ta, choć popularna, nie ma mocnych podstaw. Jak tłumaczy jeden z ekspertów, cytowanych przez agencję EFE, ze względu na ówczesne ograniczenia technologiczne jest mało prawdopodobne, aby nadwyżka świeżych winogron mogła być przechowywana do końca grudnia.

W każdym razie w sklepach w całej Hiszpanii można na sylwestra kupić pakowane po 12 sztuk winogrona. Niektórzy obierają je następnie ze skórek i usuwają pestki, aby o północy ułatwić sobie ich szybkie jedzenie.

Jedzenie winogron o północy

Najpopularniejsze jedzenie winogron w sylwestra ma miejsce na jednym z głównych placów w Madrycie – Puerta del Sol. Stoi na nim budynek Królewskiego Domu Pocztowego (Real Casa de Correos), na którego fasadzie znajduje się znany w całym kraju zegar z równie popularnych kurantem.

Wraz z wybiciem 12.00 zgromadzeni na placu ludzie dostają przyniesione ze sobą winogrona, zjadając po jednym z każdym kolejnym biciem zegara i myśląc o 12 życzeniach na Nowy Rok.

Przed kolejnym sylwestrem hiszpańscy lekarze i media przypominają, że winogrona najlepiej jeść bez skórek i pestek, co zmniejsza ryzyko zadławienia się. Szczególnie niebezpieczne jest to w przypadku dzieci; winogrona są jedną z głównych przyczyną zadławienia u dzieci poniżej piątego roku życia.

Kilka lat temu noworoczny rytuał skończył się tragicznie dla trzyletniego chłopca w Gijon na północy kraju, który zmarł w szpitalu po zadławieniu się spożywanym o północy winogronem.

Z Madrytu Marcin Furdyna (PAP)

mrf/ ap/ mar/
 

Zobacz także

  • Winobranie we Francji. Fot. PAP/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
    Winobranie we Francji. Fot. PAP/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

    Winobranie na zboczach doliny Rodanu [WIDEO]

  • Winnica Niemczańska w Niemczy na Dolnym Śląsku. Fot. PAP/Maciej Kulczyński
    Winnica Niemczańska w Niemczy na Dolnym Śląsku. Fot. PAP/Maciej Kulczyński

    Właściciele winnic liczą, że po kwietniowych mrozach pojawią się nowe owoce [NASZE WIDEO]

  • Winorośle. Fot. PAP
    Winorośle. Fot. PAP

    Czy jedzenie owoców ma wpływ na nasze oczy?

Serwisy ogólnodostępne PAP