O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Słodziki mogą przyspieszyć starzenie się mózgu

Słodziki stosowane jako zamienniki cukru w żywności i napojach nie są obojętne dla mózgu, mogą przyspieszyć jego starzenie się nawet o ponad 1,5 roku – sugerują przeprowadzone w Brazylii obserwacyjne badania, opublikowane przez pismo „Neurology”.

Słodzik Fot. Monika Wisniewska/Adobe Stock
Słodzik Fot. Monika Wisniewska/Adobe Stock

Różnego typu słodziki, takie jak aspartam, sacharyna, erytrytol czy ksylitol, nadają produktom spożywczym słodki smak bez kalorii lub w minimalnych ilościach. Zawierające je napoje lub inne wyroby reklamowane są jako pozbawione kalorii. Poleca się je osobom będącym na diecie, z cukrzycą lub dla ochrony zębów przed próchnicą.

Szybsze starzenie mózgu?

Z badań specjalistów Uniwersytetu Sao Paulo wynika, że słodziki mogą o 62 proc. przyśpieszyć starzenie się mózgu u osób, które spożywają średnio 191 miligramów dziennie tych substancji słodzących, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. – Oznacza to, że mózg takich osób może się postarzeć o 1,6 lat szybciej – twierdzi główna autorka tego opracowania prof. Claudia Kimie Suemento, dyrektor ośrodka prowadzącego badania nad starzeniem się w Sao Paulo.

Więcej

Aspartam jest dodawany do popularnych napojów jako zamiennik cukru Fot. PAP/EPA/Marcial Guillen
Aspartam jest dodawany do popularnych napojów jako zamiennik cukru Fot. PAP/EPA/Marcial Guillen

Uwaga na popularny słodzik! Aspartam może zaburzać pamięć

W przypadku osób spożywających umiarkowane ilości słodzików, czyli 66 mg dziennie, ich mózg postarzał się o 1,3 lata wcześniej, w porównaniu do tych, którzy konsumowali najmniejsze ich ilości, czyli 20 mg dziennie. Wskazują na to badania prawie 13 tys. Brazylijczyków w wieku od 35. do 75. roku życia, prowadzone w ramach Brazilian Longitudinal Study of Adult Health.

Specjalistka zastrzega, że są to jedynie badania obserwacyjne. 

Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone.

prof. Claudia Kimie Suemento

Dr Thomas M. Holland z Instytutu Badań nas Starzeniem się na Uniwersytecie Rush w Chicago twierdzi w komentarzu do badań, że używanie słodzików w napojach i żywności może wprowadzać w błąd, szczególnie dotyczy to tych reklamowanych jako „zdrowa” alternatywa.

Więcej

Dietetyczna cola, fot. PAP/PA/Jonathan Brady
Dietetyczna cola, fot. PAP/PA/Jonathan Brady

Popularny słodzik może wywoływać zaburzenia lękowe

International Sweeteners Association (ISA), organizacja zrzeszająca producentów i użytkowników słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii, w wypowiedzi dla CNN wyjaśnia, że słodziki są bezpiecznym i skutecznym sposobem zmniejszania spożycia cukru oraz kalorii, co ma szczególne znaczenie u osób z otyłością oraz cukrzycą typu 2. „Bezpieczeństwo słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii potwierdzają czołowe autorytety zajmujące się zdrowiem” – podkreśla się w informacji prasowej.

Kluczowa dieta w średnim wieku

Prof. Claudia Kimie Suemento przyznaje, że potrzeba więcej badań, by potwierdzić ustalenia jej zespołu. Wskazuje jednak, że przyspieszone starzenie się mózgu zauważono u osób przed 60. rokiem życia, które spożywały większe ilości produktów zawierających słodziki. W przypadku osób starszych, powyżej 60 lat, takiej zależności nie stwierdzono.

Więcej

Napoje energetyczne. Fot. PAP/Małgorzata Sawoch
Napoje energetyczne. Fot. PAP/Małgorzata Sawoch

Nadmierne i regularne picie tego typu napojów może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Kardiolog przestrzega

– Sugeruje to, że największy wpływ na zdrowie mózgu ma dieta przestrzega w średnim wieku, kilkadziesiąt lat przed ewentualnym pojawieniem się objawów pogorszenie się sprawności umysłowej – stwierdza.

Według dr. Stanleya Hazena, dyrektora Centrum Diagnostyki i Prewencji Chorób Kardiowaskularnych w Clevelend Clinic Lerner Research Institute, badania brazylijskie, jak również te przeprowadzone przez jego zespół oraz inne ośrodki kwestionują w dłuższym okresie bezpieczeństwo stosowania słodzików.

Zbigniew Wojtasiński (PAP)

zbw/ agt/ know/

Zobacz także

  • Aspartam jest dodawany do popularnych napojów jako zamiennik cukru Fot. PAP/EPA/Marcial Guillen
    Aspartam jest dodawany do popularnych napojów jako zamiennik cukru Fot. PAP/EPA/Marcial Guillen

    Uwaga na popularny słodzik! Aspartam może zaburzać pamięć

  • Dietetyczna cola, fot. PAP/PA/Jonathan Brady
    Dietetyczna cola, fot. PAP/PA/Jonathan Brady

    Popularny słodzik może wywoływać zaburzenia lękowe

  • Fot. PAP/EPA/YOUSSEF BADAWI
    Fot. PAP/EPA/YOUSSEF BADAWI

    Targ słodyczy w Damaszku

  • Stewi, roslina z ktorej robii sie slodziki  Archiwum. Fot. PAP/Paweł Pawłowski
    Archiwum. Fot. PAP/Paweł Pawłowski / Stewi, roslina z ktorej robii sie slodziki Archiwum. Fot. PAP/Paweł Pawłowski

    Słodziki tuczą i szkodzą sercu

Serwisy ogólnodostępne PAP