O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Słodziki tuczą i szkodzą sercu

Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca - wynika z badań opublikowanych przez "Canadian Medical Association Journal".

Stewi, roslina z ktorej robii sie slodziki  Archiwum. Fot. PAP/Paweł Pawłowski
Archiwum. Fot. PAP/Paweł Pawłowski / Stewi, roslina z ktorej robii sie slodziki Archiwum. Fot. PAP/Paweł Pawłowski

Coraz częściej stosowane słodziki mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu poprzez wpływ na metabolizm, mikrobiom jelitowy i apetyt - przekonują naukowcy z kanadyjskiego University of Manitoba.

Przeprowadzili oni analizę 37 dotychczasowych badań, w których wzięło udział łącznie ponad 400 tys. osób i które trwały średnio 10 lat. Jedynie siedem z tych prac miało charakter randomizowany i kontrolowany. W tych z kolei wzięły udział 1003 osoby i trwały one średnio sześć miesięcy.



Rezultaty nie tylko nie wykazały pozytywnego wpływu słodzików na utratę zbędnych kilogramów, ale w perspektywie długoterminowej wręcz wskazywały na ich związek z nadwagą i otyłością, a także wysokim ciśnieniem tętniczym, cukrzycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego.



"Choć miliony osób regularnie stosują słodziki, stosunkowo mało osób uczestniczyło w badaniach klinicznych dotyczących wpływu tych produktów na zdrowie. Z naszej analizy wynika, że wyniki badań klinicznych nie wykazują jasnego pozytywnego wpływu sztucznych substancji słodzących na kontrolowanie wagi" - mówi autor dr Ryan Zarychanski.



Kanadyjczycy rozpoczęli już także badania dotyczące wpływu słodzików spożywanych przez kobiety w ciąży na metabolizm, wagę i mikrobiom jelitowy noworodków. (PAP)

koc/ ekr/

Tematy

Zobacz także

  • Słodzik Fot. Monika Wisniewska/Adobe Stock
    Słodzik Fot. Monika Wisniewska/Adobe Stock

    Słodziki mogą przyspieszyć starzenie się mózgu

  • Aspartam jest dodawany do popularnych napojów jako zamiennik cukru Fot. PAP/EPA/Marcial Guillen
    Aspartam jest dodawany do popularnych napojów jako zamiennik cukru Fot. PAP/EPA/Marcial Guillen

    Uwaga na popularny słodzik! Aspartam może zaburzać pamięć

  • Dietetyczna cola, fot. PAP/PA/Jonathan Brady
    Dietetyczna cola, fot. PAP/PA/Jonathan Brady

    Popularny słodzik może wywoływać zaburzenia lękowe

  • Fot. PAP/EPA/YOUSSEF BADAWI
    Fot. PAP/EPA/YOUSSEF BADAWI

    Targ słodyczy w Damaszku

Serwisy ogólnodostępne PAP