O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

GIS ostrzega przed salmonellą w jajach. Chodzi o konkretną partię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu klatkowego. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

Jajka, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Andrzej Lange
Jajka, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Andrzej Lange

Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie. Bakterie Salmonella wykryto w jajach z chowu klatkowego. Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Kod kreskowy: 5 987463 142650.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonellą zawarte są na stronie internetowej pod hasłem: "salmonellozy durowe i jelitowe".

Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie - o konieczności wycofania jaj z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

iżu/ agz/ sma/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Jaja, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Jaja, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Salmonella w partii jaj. GIS wydał ostrzeżenie

  • Radiowozy Straży Granicznej Fot. PAP/Tomasz Waszczuk
    Radiowozy Straży Granicznej Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

    Masowe zatrucie w Centrum Szkolenia Straży Granicznej

  • Ogórki szklarniowe Fot. EPA/VICTORIA BONN-MEUSER
    Ogórki szklarniowe Fot. EPA/VICTORIA BONN-MEUSER

    Salmonella w 25 stanach USA. Powodem meksykańskie ogórki

Serwisy ogólnodostępne PAP