O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Powstaje pierwsza na świecie ferma ośmiornic. Ekolodzy: jedzenie hodowanych głowonogów jest nieetyczne

W Hiszpanii trwa debata związana z pierwszą na świecie komercyjną fermą ośmiornic przeznaczonych do konsumpcji. Głowonogi będą hodowane dla handlu w specjalnych zbiornikach u wybrzeży Las Palmas de Gran Canaria w archipelagu Wysp Kanaryjskich. Działająca w Hiszpanii firma międzynarodowa Nueva Pescanova chce je wypuścić na rynek w 2023 r.

Powstaje ferma ośmiornic. Fot. PAP/Adam Warżawa
Powstaje ferma ośmiornic. Fot. PAP/Adam Warżawa

Tymczasem ekolodzy z organizacji ochrony dobrostanu zwierząt oraz liczni naukowcy wskazują, że ośmiornice są “wyjątkowo wrażliwe i inteligentne”, najbardziej ze wszystkich zwierząt morskich po delfinie, i nie powinny być chowane przemysłowo w celach konsumpcyjnych.

Międzynarodowa organizacja działająca na rzecz poprawy losu zwierząt hodowlanych Compassion in World Farming (CIWF) wystosowała pismo do rządu hiszpańskiego, w którym wzywa do zakazu przemysłowej produkcji ośmiornic.

Dr Elena Lara z CIWF podkreśliła, że są to „stworzenia zadziwiająco rozwinięte i dociekliwe”, „odczuwające ból i emocje”, a hodowanie ich w sterylnych zbiornikach bez stymulacji poznawczej przyczyni się do ich fatalnego dobrostanu”.

Według BBC ponad 300 badań naukowych wykazało, że ośmiornice są zwierzętami wrażliwymi, mogącymi odczuwać radość i przyjemność, ale także ból i cierpienie psychiczne, podobnie jak ssaki. Cechuje je duża ciekawość i szybko się uczą, a ich inteligencja została potwierdzona wieloma naukowymi eksperymentami. Do tej pory uważano, że nie nadają się do hodowli przemysłowej, gdyż jako samotniki o terytorialnym instynkcie nie przystosowują się do życia grupowego w zbiornikach czy innych kadziach.

Zdaniem ekspertów warunki hodowli przemysłowej narażą te zwierzęta na życie w cierpieniu. W debacie przewija się pytanie, czy jest etyczne konsumowanie takich ośmiornic.

Rośnie popyt na mięczaki. Także w Polsce

Popyt na mięczaki, w tym ośmiornice rośnie na całym świecie, także w krajach, gdzie wcześniej nie było kultury ich jedzenia, np. w Polsce. Każdego roku poławia się 350 tys. ton tych głowonogów zarówno metodami tradycyjnymi, jak i przemysłowymi - na pełnym morzu, za pomocą włoków. Według firmy Nueva Pescanova planowane produkowanie ponad 3 tys. ton rocznie przyczyni się do zmniejszenia połowu ośmiornic żyjących dziko. Firma nie chce ujawnić metod hodowania ośmiornic, sposobu ich odżywiania ani uboju - podała BBC.

Z Saragossy Grażyna Opińska 

mar/

Zobacz także

  • Kuchnia włoska. Fot. CookShootsFood/Adobe Stock
    Kuchnia włoska. Fot. CookShootsFood/Adobe Stock

    Kuchnia włoska wyróżniona przez UNESCO. Zapadła decyzja

  • Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Naukowcy odtworzyli tradycyjny jogurt z mrówkami

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

  • Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Lekarze: warto chodzić na lekcje WF i jeść zdrowe drugie śniadanie w szkole

Serwisy ogólnodostępne PAP