O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Kuchnia włoska wyróżniona przez UNESCO. Zapadła decyzja

Kuchnia włoska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO - zdecydowała w środę ta organizacja. We Włoszech, gdzie w minionych miesiącach podjęto liczne inicjatywy promujące rodzimą kuchnię, rozpoczęło się wielkie świętowanie.

Kuchnia włoska. Fot. CookShootsFood/Adobe Stock
Kuchnia włoska. Fot. CookShootsFood/Adobe Stock

Międzyrządowy komitet tej agencji ONZ obradujący w Delhi uznał, że włoska kuchnia jest „kulturowym i społecznym połączeniem tradycji kulinarnych, sposobem troski o siebie samych i o innych, wyrazem miłości i odkrywaniem własnych korzeni”.

UNESCO zaznaczyło, że włoska kuchnia „sprzyja społecznemu włączaniu, promuje dobrostan i oferuje stałą drogę poznania międzypokoleniowego, wzmacniając więzy, zachęcając do dzielenia się i promując poczucie przynależności”.

Więcej

Zobacz galerię (7)
Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO
Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO

Włoska sztuka pieczenia chleba

Włoska kuchnia doceniona przez UNESCO. Została wpisana na listę

Włoskie media podkreślają, że to pierwsza tradycja kulinarna na świecie uznana jako całość przez UNESCO.

Szefowa włoskiego rządu Giorgia Meloni nazwała kuchnię kraju jego „najwspanialszą ambasadorką”. „Towarzyszy turystyce, wzbogaca włoską ofertę kulturalną i wyraża na całym świecie pragnienie obecności w wielu miejscach i wśród osobami, które tworzą z Italii wspólnotę” - podkreśliła w nagraniu wideo opublikowanym na X.

- Dzisiaj Włochy wygrały i jest to święto dla wszystkich, bo mówi o naszych korzeniach, o naszej kreatywności i naszej zdolności do przekształcania tradycji w wartość uniwersalną - skomentował z kolei włoski minister rolnictwa i suwerenności żywnościowej Francesco Lollobrigida.

Więcej

Makaron Fot. PAP/DPA/Silvia Bogdanski
Makaron Fot. PAP/DPA/Silvia Bogdanski

Włochy walczą z podrabianiem ich żywności. Proceder przynosi krajowi ogromne straty

W miesiącach poprzedzających decyzję UNESCO władze Włoch podjęły liczne akcje promujące włoską kuchnię i wspierające włoski wniosek w sprawie uznania jej za dziedzictwo kulturowe. W dziesiątkach miast i miasteczek urządzano wielkie biesiady, a znany piosenkarz Al Bano nagrał towarzyszącą tym inicjatywom piosenkę „Vai, Italia” (naprzód, Italio).

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

sw/ akl/ ppa/

Zobacz także

  • Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO
    Chleb pieczony w piecu opalanym słomą w Orsara di Puglia Fot. PAP/EPA/FRANCO CAUTILLO

    Włoska sztuka pieczenia chleba

  • Piotr Kępiński. 	Fot. PAP/Albert Zawada
    Piotr Kępiński. Fot. PAP/Albert Zawada
    Specjalnie dla PAP

    Piotr Kępiński, pisarz, miłośnik Włoch: poznajcie Rzym, którego jeszcze nie znacie [WYWIAD]

  • Makaron Fot. PAP/DPA/Silvia Bogdanski
    Makaron Fot. PAP/DPA/Silvia Bogdanski

    Włochy walczą z podrabianiem ich żywności. Proceder przynosi krajowi ogromne straty

  • Spaghetti Carbonara, fot. PAP/DPA/CHROMORANGE
    Spaghetti Carbonara, fot. PAP/DPA/CHROMORANGE

    Dzień carbonary, która świętuje w tym roku 70-lecie

Serwisy ogólnodostępne PAP