O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dwutlenek siarki w paście bakłażanowej. GIS ostrzega przed substancją alergenną w partii produktu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie dotyczące wykrycia niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w określonej partii produktu pn. Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami.

Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami. Fot. GIS
Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami. Fot. GIS

W ramach ostrzeżenie publicznego dotyczącego żywności GIS przekazał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Chodzi o produkt Pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami, VEGGIE, 190 g, o numerze partii 02 005 1 i terminie przydatności do spożycia: styczeń 2024 r. Producentem jest Greek Trade sp. z o.o., ul. Tadeusza Śliwiaka 14, 30-797 Kraków. Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa.

GIS przekazał, że podmioty odpowiedzialne za produkt wstrzymały sprzedaż przedmiotowej partii oraz poinformowały klientów o możliwości zwrotu produktu w placówkach Carrefour.

Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie i zakresu niezgodności.

Jak podaje GIS, osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. (PAP)

Autorka: Katarzyna Herbut

dsk/

Zobacz także

  • Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński
    Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński

    Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej. GIS ostrzega

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polacy nie ufają sczepieniom? GIS odpowiada

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Fragmenty szkła w wodzie gazowanej. GIS ostrzega

Serwisy ogólnodostępne PAP