O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Przypalone brzegi pizzy są rakotwórcze? Nowe ustalenia włoskich naukowców

Wbrew wcześniejszym teoriom przypalone brzegi pizzy nie są rakotwórcze - zapewnili naukowcy po badaniach, jakie przeprowadzili. Według ekspertów neapolitańska pizza pieczona w piecu na drewno, na której brzegach pojawiają się zwęglone kawałki, jest bezpieczna dla zdrowia.

Pizza. Fot. PAP/Archiwum Kalbar
Pizza. Fot. PAP/Archiwum Kalbar

Najnowsze ustalenia specjalistów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności przedstawiono podczas sympozjum „Pizza neapolitańska między tradycją a innowacją”, zorganizowanego przez Akademię Georgofili z Florencji.

„Pizza neapolitańska jest bezpieczna, nie wywołuje problemów, gdy jej części są przypalone”- podkreślił profesor technologii żywności Mauro Moresi z florenckiej instytucji naukowej. Przytoczył wyniki badań przeprowadzonych przez grupy naukowców z uniwersytetów w Neapolu i Viterbo. Wskazują one na niską ilość akrylamidu, czyli organicznego związku chemicznego, który może powstawać w wysokiej temperaturze i przyczyniać się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego.

Niewielka ilość tego związku w części pizzy najbardziej poddanej działaniu wysokiej temperatury wynika z bardzo krótkiego czasu jej pieczenia w piecu na drewno- wyjaśnili eksperci. Średnia długość pieczenia w temperaturze 450 stopni wynosi około 90 sekund. Ponadto, jak zaznaczono, przypaleniu ulega maksimum 3 procent powierzchni.

„A zatem możemy stwierdzić z całą pewnością, że pizza neapolitańska jest bezpiecza”- podsumował badania profesor Moresi.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

dsk/

Zobacz także

  • Pizza (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Kalbar
    Pizza (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Kalbar

    Restauracja z Pabianic wśród stu najlepszych pizzerii na świecie. Awansowała o trzy pozycje

  • Pizza. Fot. PAP/Kalbar
    Pizza. Fot. PAP/Kalbar

    Polskie pizzerie w gronie najlepszych. Trafiły do prestiżowego zestawienia

  • Pizza włoska Fot. PAP/Archiwum Kalbar
    Pizza włoska Fot. PAP/Archiwum Kalbar

    Pizza, moda i styl. Włosi obchodzą dzień Made in Italy

  • Pizzeria z Pabianic została wybrana najlepszą neapolitańską pizzerią na świecie. Fot. FB/Zielona Górka
    Pizzeria z Pabianic została wybrana najlepszą neapolitańską pizzerią na świecie. Fot. FB/Zielona Górka

    Najlepszą pizzę neapolitańską na świecie zjesz w Pabianicach

Serwisy ogólnodostępne PAP