O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

GIS ostrzega przed akryloamidem w chipsach warzywnych z Lidla

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu z obrotu partii chipsów warzywnych "Bio Organic, Chipsy Warzywne z sola morską, Snack Day, 100 g".

Chipsy Bio Organic. Fot. www.gov.pl
Chipsy Bio Organic. Fot. www.gov.pl

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. podjęła procedurę prewencyjnego wycofania z rynku oraz od konsumentów partii Bio Organic, Chipsów Warzywnych z solą morską, Snack Day, 100g.

"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - informuje GIS.

Wycofaniu podlegają chipsy, o numerze partii C110 086502, dacie minimalnej trwałości: 18.11.2023, producenta Yellow Chips BV, Holandia, którego dystrybutorem jest Lidl sp. z. o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne.

GIS wskazuje, że prewencyjnym wycofaniem objęty jest wyłącznie produkt z wyżej wymienionym numerem partii. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania.

GIS zaleca konsumentom, żeby nie spożywali tej partii produktu.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Autor: Paweł Stępniewski

kgr/

Zobacz także

  • Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński
    Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński

    Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej. GIS ostrzega

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polacy nie ufają sczepieniom? GIS odpowiada

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Fragmenty szkła w wodzie gazowanej. GIS ostrzega

Serwisy ogólnodostępne PAP