O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Siemię lniane pomaga walczyć z nadwagą

Fermentacja błonnika zawartego w siemieniu lnianym zmienia florę bakteryjną jelit, poprawiając zdrowie i chroniąc przed otyłością - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism".

Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Fot. PAP/Tytus Żmijewski

Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego i Uniwersytetu w Göteborgu badali cztery grupy gryzoni - pierwsza spożywała standardowy pokarm zawierający 4,6 proc. błonnika sojowego (grupa kontrolna), druga - pokarm wysokotłuszczowy bez zawartości błonnika, trzecia - pokarm wysokotłuszczowy zawierający 10 proc. błonnika celulozowego, a czwarta - pokarm wysokotłuszczowy zawierający 10 proc. błonnika z siemienia lnianego.

Badacze mierzyli ilość wdychanego przez myszy tlenu, produkowanego dwutlenku węgla, a także ilość spożywanej karmy oraz wody i wydatkowanie energii. Pod koniec obserwacji przeprowadzono także testy tolerancji glukozy. Po upływie 12 tygodni pobrano próbki z jelita ślepego gryzoni, aby porównać skład mikrobiomu.

U gryzoni spożywających pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu bez zawartości błonnika występowało mniej bakterii związanych z lepszym zdrowiem metabolicznym, mniej pożytecznych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz więcej bakterii związanych z podwyższonym ryzykiem otyłości. W grupach, których wysokotłuszczowe pożywienie było wzbogacone w błonnik (celulozowy i z siemienia lnianego) parametry te były znacznie korzystniejsze.

Grupa, w której karmie zawarty był błonnik z siemienia lnianego była bardziej aktywna fizycznie i mniej przybrała na wadze niż pozostałe myszy spożywające pokarm wysokotłuszczowy. W grupie tej wzrósł poziom pozytywnych bakterii Bifidobacterium i Akkermansia. Dodatek siemienia lnianego poprawiał także regulację poziomu glukozy oraz zwiększał ilość korzystnych kwasów tłuszczowych do poziomu porównywalnego z grupą kontrolną.

"Nasze wyniki sugerują, że spożywanie błonnika z siemienia lnianego wpływa na metabolizm poprzez zwiększenie wydatkowania energii i zmniejszanie ryzyka otyłości, a także poprzez poprawę tolerancji glukozy. Dalsze analizy powinny pomóc ustalić rolę poszczególnych bakterii oraz lepiej zrozumieć mechanizm działania błonnika z siemienia lnianego" - podsumowują autorzy. (PAP)

koc/ ekr/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP