O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Podwodna restauracja

To pierwsza podwodna restauracja w Europie: Under w Norwegii. Zachwyca nie tylko wykwintne menu. Nade wszystko to uczta dla oka. Gość ma tu możliwość podziwiania podwodnego świata, który jest na wyciągniecie ręki.

Fot. EPA/TOR ERIK SCHRODER
Fot. EPA/TOR ERIK SCHRODER

Zanurzona w lodowatych wodach Morza Północnego restauracja Under jest pierwszą restauracją w Europie, która pozwala na wyjątkową kolację z norweskim ekosystemem morskim w tle, tuż za szybą... Zaprojektowane, aby idealnie wtopić się w środowisko wodne Morza Północnego, z surową strukturą gotową pomieścić rośliny, muszle - to architektoniczne UFO zostało wykonane przez studio Snøhetta. Ta szczególna restauracja mieści się na skalistych brzegach Lindesnes w Norwegii, 400 km od Oslo.

Kolacja w takim wnętrzu to uderzający spektakl, który ewoluuje nie tylko w ciągu dnia, także i w ciągu zmieniających się pór roku, fal i ryb, które tam się pojawiają. Z zewnątrz restauracja wygląda tak, jakby podłużny, drewniany budynek zsunął się do morza i tylko jeden jego koniec wystawał nad powierzchnię. W środku zaś, wszystko spowite jest w morskiej, turkusowej poświacie. Proste, drewniane krzesła i stoły, a w tle restauracyjnej sali szklana tafla, zapraszająca do przyglądania się, co tak naprawdę dzieje się na dnie morza.

A co znajdziemy w karcie? Zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, szef kuchni Nicolai Ellitsgaard (dawniej szef restauracji Maltid w Kopenhadze) dzierży ster w tutejszej kuchni. Korzystając z lokalnego rybołówstwa i produktów małych regionalnych producentów, oferuje innowacyjne i zdecydowanie nordyckie menu degustacyjne: brązowa głowa kraba ze śmietaną, karmelizowana kapusta z wędzonymi przegrzebkami, mus ananasowy z wędzonymi gruszkami i granita ze smakiem lasu... Wszystko do spróbowania na pięknej skandynawskiej ceramice z wybornymi winami odpowiednio dobranymi przez sommeliera Jeffersona Goldringa.

Wydaje się, że ta restauracja powinna się znaleźć na trasie wszystkich, którzy tego lata planują podróż do Norwegii. (PAP Life)

dki/ jbr/

Zobacz także

  • Dom świętego Mikołaja w Rovaniemi. Fot. PAP/Rafał Guz
    Dom świętego Mikołaja w Rovaniemi. Fot. PAP/Rafał Guz

    Sapmi - nieznana nazwa krainy Świętego Mikołaja

  • Laureatka Pokojowej Nagrody Nobla Maria Corina Machado. Fot. PAP/EPA/STIAN LYSBERG SOLUM NORWAY OUT
    Laureatka Pokojowej Nagrody Nobla Maria Corina Machado. Fot. PAP/EPA/STIAN LYSBERG SOLUM NORWAY OUT

    Wenezuelska noblistka Maria Corina Machado zapowiedziała powrót do kraju [WIDEO]

  • Wicepremier, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz. Fot. PAP/Piotr Kowala
    Wicepremier, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz. Fot. PAP/Piotr Kowala

    Szef MON: Polska i Norwegia autorami architektury bezpieczeństwa Bałtyku

  • Zorza polarna, zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/EPA/Mads Claus Rasmussen
    Zorza polarna, zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/EPA/Mads Claus Rasmussen

    Dwie najbliższe noce mogą przynieść najsilniejsze od lat zorze polarne

Serwisy ogólnodostępne PAP