Na uniwersytecie w Olsztynie otwarto centrum badawcze żywności

2015-11-28 19:35 aktualizacja: 2018-10-05, 15:54
Olsztyn, 28.11.2015. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim otwarto 28 bm. Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności przy Wydziale Nauki o Żywności. Centrum mieści pracownie i laboratoria kierunku gastronomia i sztuka kulinarna. Studia te w programie mają również przedmiot kuchnia tradycyjna, regionalna i naturalna. Placówka dysponuje laboratorium analiz instrumentalnych, pracowniami: behawioralnych uwarunkowań żywienia, biostatystyki, analizy sensorycznej, dietetyczną i innymi, oraz pracownią gastronomiczną, z dużą, wzorcowo wyposażoną kuchnią. (tw/mr) PAP/Tomasz Waszczuk PAP © 2015 / Tomasz Waszczuk
Olsztyn, 28.11.2015. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim otwarto 28 bm. Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności przy Wydziale Nauki o Żywności. Centrum mieści pracownie i laboratoria kierunku gastronomia i sztuka kulinarna. Studia te w programie mają również przedmiot kuchnia tradycyjna, regionalna i naturalna. Placówka dysponuje laboratorium analiz instrumentalnych, pracowniami: behawioralnych uwarunkowań żywienia, biostatystyki, analizy sensorycznej, dietetyczną i innymi, oraz pracownią gastronomiczną, z dużą, wzorcowo wyposażoną kuchnią. (tw/mr) PAP/Tomasz Waszczuk PAP © 2015 / Tomasz Waszczuk
Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim otwarto w sobotę Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Nowoczesna aparatura tego ośrodka ma umożliwić prowadzenie na najwyższym poziomie badań z zakresu gospodarki żywnościowej i produkcji rolno-spożywczej.

Jak powiedział PAP dziekan wydziału nauki o żywności prof. Bogusław Staniewski, olsztyński uniwersytet zyskał kompleks specjalistycznych laboratoriów, umożliwiających prowadzenie działalności badawczej na światowym poziomie. Jego zdaniem, jest to ośrodek wyróżniający się wyposażeniem i zakresem badań na tle innych tego typu instytucji w kraju. "Badania obejmą wszystkie elementy związane z oceną żywności, jej wpływem na zdrowie ludzi i tego, jak przygotować potrawy, żeby były smaczne i zdrowe" - wyjaśnił.

Centrum badawcze tworzy 18 pracowni i laboratoriów zlokalizowanych w budynku o powierzchni blisko 3 tys. m kw. Żywność będzie oceniania w pracowniach analizy sensorycznej oraz laboratoriach fizykochemii i analiz instrumentalnych, które wyposażono m.in. w "sztuczne nosy". Są to wysokiej klasy czujniki, które identyfikują i analizują zapachy oraz tworzą cyfrowy opis tych pomiarów. Można je wykorzystywać do kontroli jakości i ulepszania produktów spożywczych.

Będą tam prowadzone badania na temat wpływu surowców, metod ich przyrządzania i przechowywania na jakość produktów. Naukowcy mają analizować i opracowywać nowe receptury potraw, współpracować z branżą gastronomiczną w województwie warmińsko-mazurskim. Dysponują też pracownią do badań żywności tradycyjnej i regionalnej.

Ośrodek będzie również wspierać dietetyków i specjalistów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poprowadzi badania nad żywieniowymi i behawioralnymi uwarunkowaniami otyłości i chorób metabolicznych, wpływem aktywności fizycznej, skutecznością profilaktyki i edukacji żywieniowej u ludzi w różnym wieku.

W kompleksie znalazły się też laboratoria do biooceny żywności, czyli pomieszczenia z klatkami metabolicznymi dla zwierząt doświadczalnych.

Budowa olsztyńskiego Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności trwała rok i kosztowała wraz z wyposażeniem 12,5 mln zł. Blisko 90 proc. tej kwoty to dofinansowanie unijne z programu Rozwój Polski Wschodniej.(PAP)

mbo/ mhr/

TEMATY: