O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Amerykanie zjadają 70 tys. kawałków mikroplastiku rocznie

Masowa produkcja plastiku spowodowała, że materiał ten rozprzestrzenił się po całej planecie. Problemem jest wciąż jego utylizacja. Naukowcy szacują, że przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie, ale wpływ na zdrowie tego faktu pozostaje niejasny.

Fot. PAP/ EPA/ERIK S. LESSER
Fot. PAP/ EPA/ERIK S. LESSER

Mikroplastik to małe (często mikroskopijne) kawałki plastiku, które mogą pochodzić z wielu źródeł, m.in. degradacji większych produktów w środowisku lub odrywania się drobin od opakowań spożywczych. Ludzie mogą przypadkowo wchłaniać tworzywo sztuczne, jedząc czy oddychając powietrzem, w którym znajduje się mikroplastik.

Jak podają naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego na łamach „Environmental Science & Technology”, wpływ na zdrowie wchłaniania plastiku jest nieznany, ale niektóre cząstki są na tyle małe, że mogą wdzierać się do ludzkich tkanek i powodować reakcje immunologiczne lub wydzielać toksyczne substancje. Kieran Cox i jego koledzy z zespołu postanowili sprawdzić, ile mikroplastiku trafia do ludzkiego organizmu.

Naukowcy przeanalizowali 26 badań, które śledziły ilość mikroplastiku w rybach, skorupiakach, słodzikach, soli, alkoholu, wodzie z kranu lub butelkowanej i w powietrzu. Inne produkty spożywcze nie były ujęte w analizach z powodu braku danych. Zespół oszacował, ile takich pokarmów przyjmują mężczyźni, kobiety i dzieci, według krajowych wytycznych dotyczących diety.

Uznano, że w zależności od płci i wieku Amerykanie konsumują od 74 tys. do 121 tys. kawałków mikroplastiku. Osoby, które piją jedynie butelkowaną wodę, wchłaniają dodatkowo 90 tys. cząstek rocznie w porównaniu z ludźmi pijącymi wodę z kranu. Dane te mogą być niedoszacowane, ze względu na to, że naukowcy rozważali jedynie 15 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów. Dodatkowe badania są konieczne do zrozumienia wpływu na zdrowie połkniętego plastiku. (PAP)

mrt/ ekr/

Zobacz także

  • Fot. PAP - kadr z filmu
    Fot. PAP - kadr z filmu

    Wdrażanie założeń ESG ważnym elementem Strategii Rozwoju Grupy Enea

  • Fot. PAP/S. Leszczyński
    Fot. PAP/S. Leszczyński

    Krynica Forum 2025: ambitne cele klimatyczne UE grożą osłabieniem pozycji Polski i Europy w globalnej gospodarce

  • Fot. PAP/S. Leszczyński
    Fot. PAP/S. Leszczyński

    Energetyka wiatrowa może rozwijać się bez szkody dla środowiska naturalnego

  • Plastik w wodzie. Fot. PAP/ EPA/IDREES MOHAMMED
    Plastik w wodzie. Fot. PAP/ EPA/IDREES MOHAMMED

    Jak plastik wpływa na oceany? Naukowcy mówią o poważnych powodach do niepokoju

Serwisy ogólnodostępne PAP