O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Warmińsko-Mazurskie: w Żytkiejmach upieczono pięciometrowego sękacza

Pięciometrowego sękacza z tysiąca jaj, 25 kg mąki, 25 kg cukru, 25 kg masła i 25 litrów śmietany upiekli organizatorzy 10. Święta Sękacza, które odbywa się w Żytkiejmach. Ważył około 80 kg. Zjedli go uczestnicy imprezy.

Żytkiejmy, 15.08.2019. Podczas 10. Święta Sękacza zorganizowanego, 15 bm. przez Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga został upieczony na ogniu 5-metrowy największy upieczony w Polsce sękacz. Fot. PAP/Michał Zieliński
Żytkiejmy, 15.08.2019. Podczas 10. Święta Sękacza zorganizowanego, 15 bm. przez Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga został upieczony na ogniu 5-metrowy największy upieczony w Polsce sękacz. Fot. PAP/Michał Zieliński

Święto Sękacza odbywa się od 10 lat w Żytkiejmach, na pograniczu Mazur Garbatych i Suwalszczyzny. Tegoroczna impreza różniła się jednak od wcześniejszych.

"Wcześniej piekliśmy sękacze mniejsze, półmetrowe, metrowe, a raz jego długość wyniosła dwa metry i dwadzieścia centymetrów. Tak wielkiego jak dzisiaj nie piekliśmy" – powiedziała PAP prezes Stowarzyszenia Żytkiejmska Struga Bożena Mikielska. Dodała, że kilka dni temu odbyły się próby pieczenia takiego giganta i obie się udały.

Członkowie stowarzyszenia zużyli na sękacza tysiąc jaj, 25 kg mąki, 25 kg cukru, 25 kg masła i 25 litrów śmietany. Piekli go dwie godziny.

Sękacza piecze się nad paleniskiem na specjalnym walcu. Walec z ciastem obraca się i dzięki temu pojawiają się na nim charakterystyczne sęki – sople. Przeciętny sękacz ma ok. 50-60 cm długości.

Organizatorzy święta w Żytkiejmach skonstruowali specjalny pięciometrowy metalowy walec, który w najszerszym miejscu ma 70 cm, a z drugiej strony około 30 cm.

"Pomysł okazał się trafiony, bo mamy w Żytkiejmach tysiące turystów, którzy specjalnie przyjechali zobaczyć pięciometrowego sękacza" – dodała Mikielska.

Po upieczeniu sękacz został pokrojony na kilka tysięcy kawałków. Każdy uczestnik święta mógł spróbować wypieku. (PAP)

Autor: Jacek Buraczewski

bur/ joz/

Zobacz także

  • Świąteczna choinka. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Świąteczna choinka. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Bez niej nie wyobrażamy sobie świąt. Skąd się wzięła choinka w Polsce?

  • Ewa Bem. Fot. PAP/Andrzej Jackowski
    Ewa Bem. Fot. PAP/Andrzej Jackowski

    Ewa Bem o Wigilii w rodzinnym domu: lubiłam ten „serdeczny tłok przy opłatku” [WYWIAD]

  • Szopka wykonana w całości z piasku. Fot. PAP/EPA/Angel Medina G.
    Szopka wykonana w całości z piasku. Fot. PAP/EPA/Angel Medina G.

    Gigantyczna szopka z piasku w Hiszpanii. Przyciąga dziesiątki tysięcy turystów [WIDEO]

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod
    Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod

    Z masłem, mlekiem albo prażonym ryżem. Jak serwuje się herbatę w różnych zakątkach świata

Serwisy ogólnodostępne PAP