O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Z masłem, mlekiem albo prażonym ryżem. Jak serwuje się herbatę w różnych zakątkach świata

Herbata to, zaraz po wodzie, najpopularniejszy napój na Ziemi. Doceniamy go nie tylko za walory smakowe, ale i zdrowotne – w zależności od odmiany może wszak działać przeciwzapalnie, poprawiać metabolizm, wzmacniać odporność oraz chronić przed chorobami serca. Przy okazji Międzynarodowego Dnia Herbaty, który obchodzimy 15 grudnia, warto wypróbować nieoczywiste sposoby serwowania tego prozdrowotnego naparu.

Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod
Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod

Herbata jest jednym z najstarszych i najbardziej uniwersalnych napojów. Potwierdzają to badania, zgodnie z którymi po herbaciane napary sięgamy niemal tak często, jak po wodę. Choć mogłoby się wydawać, że sposób jej podawania jest identyczny w każdym zakątku świata, nic bardziej mylnego – w zależności od kraju i jego kultury proces parzenia i serwowania herbaty znacząco się różni. I nie chodzi tu jedynie o rodzaj liści czy wariant smakowy, lecz także towarzyszące herbacie rytuały oraz społeczny wymiar raczenia się tym rozgrzewającym napojem.

Azjatycka filozofia herbaty

W Chinach, uznawanych za kolebkę herbaty, jej podawanie jest ściśle związane z tradycją i tutejszą filozofią. Serwowana jest w niewielkich czarkach, bez dodatków, aby w pełni docenić naturalny smak i aromat naparu. Często towarzyszy temu ceremonia parzenia zwana Gongfu Cha, w której liczy się precyzja ruchów, temperatura wody oraz czas zaparzania liści. Sam akt podania herbaty ma charakter niemal medytacyjny, sprzyjając wyciszeniu i uważnej rozmowie z innymi uczestnikami tego rytuału.

Więcej

Mdina, Malta. Katedra św. Pawła Fot. Adobe Stock/cristianbalate
Mdina, Malta. Katedra św. Pawła Fot. Adobe Stock/cristianbalate

Dawna stolica Malty to raj dla szukających spokoju

Podobnie rytualny charakter ma serwowanie herbaty w Japonii, gdzie szczególną popularnością cieszy się matcha – sproszkowana zielona herbata, przygotowywana według ściśle określonych zasad i podawana w specjalnych ceramicznych miseczkach bez ucha. Herbaciany obrzęd uchodzi za wyjątkowe wydarzenie, opierające się na harmonii, szacunku i uważnym celebrowaniu chwili obecnej. Nawet sposób trzymania czarki i jej obracania przed wypiciem ma symboliczne znaczenie. W Japonii i Wietnamie powszechne jest również popijanie Genmaichy – herbaty, do której dodawany jest prażony brązowy ryż.

Wielka Brytania

W Wielkiej Brytanii herbata jest nieodłącznym elementem codziennego życia, kojarząc się przede wszystkim z popołudniową przerwą – tzw. Five o’clock. Tradycyjnie podaje się herbatę w porcelanowych filiżankach, często z dodatkiem mleka, a niekiedy także cukru. Zwykle to mleko umieszczane jest w filiżance jako pierwsze; dopiero potem wlewa się gorącą, zaparzoną w imbryku herbatę, co ma zapobiegać denaturacji białek i poprawić smak napoju. W ramach popołudniowej przerwy często serwowane są też kanapki albo słodkie wypieki.

Maroko

Herbata stanowi niezwykle istotną część jadłospisu Marokańczyków, będąc ważnym elementem życia towarzyskiego. Przygotowuje się ją z liści zielonej herbaty, świeżej mięty i sporej ilości cukru. Herbata podawana jest w ozdobnych szklankach ustawionych na srebrnej tacy, a sam proces nalewania z wysoko uniesionego dzbanka ma na celu wytworzenie charakterystycznej pianki. Rytuał ten jest symbolem gościnności – podczas wizyty w marokańskim domu zdecydowanie nie wypada zatem herbaty odmówić.

Więcej

Czekolada. Fot. Adobe Stock/ Sebastian Duda
Czekolada. Fot. Adobe Stock/ Sebastian Duda

Składnik czekolady może opóźniać starzenie

Bliski Wschód

Podobne znaczenie serwowanie naparu ma w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Turcja czy Iran. Herbata, z reguły bardzo mocna w smaku, rozlewana jest do niewielkich szklanek o charakterystycznym kształcie tulipana, z dużą ilością cukru lub z podawanymi osobno kostkami cukru. Z kolei w Azji Środkowej i Południowej, głównie w rejonach Tybetu, Bhutanu i Himalajów, kluczowym dodatkiem do herbaty jest masło. Ów tradycyjny, wysokokaloryczny napój skutecznie rozgrzewa i dostarcza energii, co nie jest bez znaczenia w trudnych warunkach panujących w tej części świata.

Indie

W Indiach największym powodzeniem cieszy się aromatyczna i słodka Masala Chai. Przygotowuje się ją z czarnej herbaty gotowanej przez około 10 minut z mieszanką przypraw, takich jak imbir, goździki, kardamon czy cynamon. Następnym krokiem, po dodaniu mleka i cukru lub miodu, jest podgrzewanie naparu, bez ponownego doprowadzania go do wrzenia. Po uprzednim przecedzeniu herbatę podaje się w niewielkich szklankach lub glinianych czarkach – zarówno w domach, jak i na ulicznych straganach. Jej intensywny smak i zapach są nieodłącznym elementem codziennego życia Hindusów. (PAP Life)

Autorka: Iwona Oszmaniec

iwo/moc/ ał/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • fot. Główny Inspektorat Sanitarny
    fot. Główny Inspektorat Sanitarny

    Pestycyd w czarnej herbacie. Ostrzeżenie GIS

  • Matcha. Fot. Wikimedia Commons
    Matcha. Fot. Wikimedia Commons

    Matcha – popularny napój, którego zaczyna brakować w Japonii

  • Herbata ziołowa zaparzona w filiżance. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Herbata ziołowa zaparzona w filiżance. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Torebki od herbaty w czasie parzenia emitują mikroplastik

Serwisy ogólnodostępne PAP