O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Po niezdrowe jedzenie sięgamy z nudów

Znudzenie sprawia, że nabieramy ochoty na niezdrowe przekąski, takie jak chipsy, słodycze i fast-foody – wynika z badań brytyjskich naukowców. Nuda jest powiązana z niskim poziomem stymulującej mózg dopaminy - ogłosili naukowcy na konferencji Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego.

Hamburger Archiwum. Fot. PAP/EPA
Archiwum. Fot. PAP/EPA / Hamburger Archiwum. Fot. PAP/EPA

Badacze z Uniwersytetu Centralnego Lancashire (W. Brytania) zaobserwowali, że uczucie nudy wywołuje u ludzi potrzebę stymulacji, którą zaspokajają poprzez jedzenie produktów o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru.

W pierwszym badaniu naukowcy poprosili 52 uczestników o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących preferencji jedzeniowych przed i po wykonaniu nudnego zadania polegającego na przepisywaniu grupy liter.

Okazało się, że po wykonaniu zadania osoby badane nabierały ochoty na niezdrowe przekąski – chipsy, słodycze i fast-foody.

W drugim badaniu naukowcy podzielili 45 ochotników na dwie grupy. Jedna z nich oglądała zabawny film, a druga – nudny. W czasie oglądania filmu badani mieli swobodny dostęp do różnych przekąsek. Zarówno przed i po seansie badacze ważyli miski ze smakołykami, by wiedzieć, ile spośród nich ubyło.

I tym razem okazało się, że uczestnicy oglądający nudny film zjadali dużo więcej niezdrowych produktów.

„Wyniki naszego badania wspierają teorię mówiącą o tym, że nuda jest powiązana z niskim poziomem stymulującej mózg dopaminy. Ludzie sięgają po produkty o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru, by w jakiś sposób zwalczyć uczucie znudzenia” – komentuje koordynatorka przedsięwzięcia dr Sandi Mann.

Rezultaty niniejszych badań zaprezentowano na konferencji Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego, która odbyła się w dniach 26-28 kwietnia w Nottingham. (PAP)

ooo/ krf

Zobacz także

  • Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange
    Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Dietetyczka radzi, po co sięgać, gdy dopada nas ochota na słone lub słodkie przekąski

  • Zrozumieć FODMAP: klucz do łagodzenia objawów IBS

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)
    Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/ DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

  • Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
    Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Co daje najlepsze rezultaty w walce z otyłością? Badanie

Serwisy ogólnodostępne PAP