O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Pestki słonecznika - przekąska wypełniona witaminą młodości

Pestki słonecznika to doskonały dodatek do zup i sałatek, to również świetna przekąska będąca bogatym źródłem witaminy E. Wykazuje ona również silne właściwości przeciwutleniające.

Słonecznik. Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Słonecznik. Fot. PAP/Tytus Żmijewski

Jedna porcja pestek słonecznika w 40 proc. zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, nazywaną również witaminą młodości. To jeden z tych elementów, których nie może zabraknąć w codziennej pielęgnacji skóry.

Jednak odmładzająca moc witaminy E to zaledwie początek długiej listy jej cennych właściwości. Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach związkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że może chronić organizm przed wolnymi rodnikami.

Badania wskazują również, że witamina E może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, co badacze przypisują jej właściwościom przeciwzapalnym. Witamina E odgrywa również rolę w wielu procesach fizjologicznych i metabolicznych w organizmie.

Zatem jeśli szukamy prostego sposobu na to, żeby dostarczyć sobie solidnej porcji odmłodzenia, warto dodawać pestki słonecznika do potraw, same w sobie równocześnie stanowią doskonałą przekąskę. Dodatkowo pestki słonecznika są bogatym źródłem selenu. Są również cennym źródłem magnezu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo pestki słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Inną zaletą tych niepozornych ziarenek jest ich skuteczna pomoc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie spożywali 30 g nasion słonecznika w ramach zdrowej diety, obniżyli poziom cukru we krwi na czczo o około 10 proc. w ciągu zaledwie sześciu miesięcy.

Niezależnie od tego, czy będą one jedynie dodatkiem do zup i sałatek, czy po prostu będziemy je podjadać między posiłkami albo dodamy do domowej granoli, warto pamiętać, że są one również cennym źródłem wapnia, witamin D, A, B12 i B6, magnezu i żelaza. (PAP Life)

mdn/ jbr/

Zobacz także

  • Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange
    Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Dietetyczka radzi, po co sięgać, gdy dopada nas ochota na słone lub słodkie przekąski

  • Zrozumieć FODMAP: klucz do łagodzenia objawów IBS

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)
    Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/ DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

  • Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
    Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Co daje najlepsze rezultaty w walce z otyłością? Badanie

Serwisy ogólnodostępne PAP