O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Nadwrażliwość na gorzki smak powoduje, że niektórzy nie lubią warzyw

Gen odpowiadający za to, że niektóre związki odczuwamy jako gorzkie, może utrudniać niektórym osobom regularne włączanie warzyw do swojej diety - ogłosili naukowcy z University of Kentucky.

Fot. PAP/Mateusz Marek
Fot. PAP/Mateusz Marek

„Nasze geny naprawdę mają wpływ na to, jak postrzegamy smaki. A smaki są przecież kluczowym czynnikiem przy wyborze jedzenia - mówi dr Jennifer L. Smith, główna autorka badania. - Trudno więc przestrzegać zaleceń żywieniowych, jeśli coś ewidentnie nam nie smakuje”.

Jak tłumaczy badaczka, każdy człowiek dziedziczy dwie kopie związanego z odczuwaniem smaków genu o nazwie TAS2R38. Osoby, które odziedziczą dwie kopie wariantu AVI owego genu, nie są wrażliwe na gorzki smak niektórych substancji. Ci, którzy mają jedną kopię AVi a drugą PAV, odczuwają gorzki smak tych samych związków w stopniu umiarkowanym, natomiast ludzie noszący dwa warianty PAV, często zwani „superdegustatorami”, postrzegają dokładnie tę samą żywność jako wyjątkowo gorzką.

„Mówiąc +wyjątkowo gorzką+ mam na myśli ten poziom gorzkości, który naprawdę uprzykrza życie i jest nie do zniesienia - wyjaśnia dr Smith. - Osoby takie prawdopodobnie właśnie tak odczuwają smak np. brokułów, brukselki czy kapusty - jako wybitnie i nieznośnie gorzki. Mogą też negatywnie reagować na ciemną czekoladę, kawę i czasami piwo”.

Naukowcy z zespołu dr Smith przeanalizowali zebrane od blisko 200 osób (średnia wieku 52 lata, ponad 70 proc stanowiły kobiety) ankiety dotyczące częstotliwości spożywania różnych typów żywności. Stwierdzili, że osoby z dwiema kopiami PAV wspomnianego wyżej genu były ponad 2,5 razy bardziej niechętne jedzeniu warzyw niż pozostali uczestnicy badania. Co ważne, sposób przyrządzenia warzyw, czyli ilość dodanej soli, cukru czy tłuszczu, nie miał wpływu na odczucie goryczy i zmniejszenie lub zwiększenie chęci na ich zjedzenie.

„Pomyśleliśmy, że może dodatek cukru albo soli, czyli znanych wzmacniaczy smaku, zdoła zrównoważyć gorzki smak warzywnej potrawy, ale wcale tak nie było” - opowiada autorka pracy.

”Mamy nadzieję, że w kolejnych fazach naszego badania, wykorzystamy zgromadzone informacje genetyczne, aby dowiedzieć się, które warzywa są łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby dotknięte omawianą przypadłością oraz które przyprawy są w stanie ułatwić superdegustatorom spożywanie większej ilości jarzyn” - podsumowuje. (PAP)

kap/ agt/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP