O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dwa jabłka dziennie obniżają poziom cholesterolu

Spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy, których wnioski zostały opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”.

Jabłka. Fot. PAP/Marcin Bednarski
Jabłka. Fot. PAP/Marcin Bednarski

Naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii oraz Fundacji Edmunda Macha we Włoszech wykorzystali podczas badań renetę kanadyjską, uprawianą we Włoszech. Odmiana ta zawiera wysoki poziom flawonoidów, a zwłaszcza proantocyjanidyny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Więcej

Oliwki. Fot. PAP/EPA/ALI ALI
Oliwki. Fot. PAP/EPA/ALI ALI

Bakterie obecne w oliwkach pomocne w zatruciach metalami ciężkimi

W badaniach wzięły udział 23 kobiety i 17 mężczyzn z umiarkowanie podwyższonym poziomem cholesterolu. Średnia wieku uczestników wynosiła 51 lat. Badani przez osiem tygodni spożywali codziennie dwa jabłka, a po miesięcznej przerwie przez osiem tygodni codziennie pili sok jabłkowy o takiej samej zawartości cukru i kalorii co jabłka. Jabłka zawierały jednak więcej błonnika niż sok (odpowiednio 8,5 g i 0,5 g) oraz więcej polifenoli (odpowiednio 990 mg i 2,5 mg).

Przed i po wprowadzeniu każdej modyfikacji w jadłospisie pobierano próbki krwi i sprawdzano poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy, insuliny, kwasów żółciowych oraz markerów stanu zapalnego. Dodatkowo wykonywano badania dopplerowskie w celu oceny stanu żył i tętnic oraz badania prędkości fali tętna w celu określenia sztywności tętnic.

Po porównaniu danych badacze stwierdzili, że po ośmiu tygodniach spożywania jabłek u uczestników obniżył się poziom tzw. złego cholesterolu oraz poprawiły się parametry związane ze zdrowiem naczyń krwionośnych. Podobnych rezultatów nie przyniosło picie soku.

„Ta prosta do wprowadzenia zmiana w codziennym jadłospisie może mieć duży wpływ na kluczowe czynniki ryzyka chorób serca. Nie wiemy jeszcze czy jest to zasługa błonnika czy większej koncentracji flawonoidów, jednak jabłka zdecydowanie wygrywają z sokiem” - podkreślają autorzy.

Szczegółowe informacje: DOI: 10.1093/ajcn/nqz282 (PAP)

koc/ ekr/

Zobacz także

  • Śpiąca kobieta - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Archiwum Turczyk
    Śpiąca kobieta - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Archiwum Turczyk

    Cierpisz na bezsenność? Melatonina może zwiększać ryzyko niewydolności serca

  • Czerwone wino Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Czerwone wino Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Mit czerwonego wina. Kardiolog: alkohol nie powinien być zalecany

  • Szczepienie Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Szczepienie Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Szczepionka przeciwko półpaścowi może zapobiegać problemom z sercem

  • Kobieta mierzy obwód talii Fot. PAP/Archiwum Turczyk
    Kobieta mierzy obwód talii Fot. PAP/Archiwum Turczyk

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

Serwisy ogólnodostępne PAP