O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Olej sojowy może szkodliwie wpływać na mózg

Częste spożywanie oleju sojowego może nie tylko prowadzić do rozwoju cukrzycy i otyłości, ale także negatywnie wpływać na mózg – wynika z raportu opublikowanego na łamach pisma "Endocrinology" przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside.

Produkcja oleju sojowego. Fot. PAP/EPA/MARK
Produkcja oleju sojowego. Fot. PAP/EPA/MARK

Badacze porównywali trzy grupy myszy karmionych pożywieniem o wysokiej zawartości oleju sojowego, oleju sojowego o obniżonej zawartości kwasu linolowego oraz oleju kokosowego.

W 2015 roku ten sam zespół naukowców ustalił, że stała obecność oleju sojowego w diecie zwiększa u gryzoni ryzyko otyłości, cukrzycy i stłuszczenia wątroby. W 2017 roku zaobserwowano, że ryzyko jest mniejsze, jeżeli olej sojowy ma obniżoną zawartość kwasu linolowego.

Obecne badania wskazują na silny negatywny wpływ oleju sojowego na mózg, bez względu na zawartość kwasu linolowego. Zmiany zaobserwowano w obrębie podwzgórza, które reguluje wiele kluczowych procesów, takich jak głód i pragnienie, temperatura ciała, zachowania rodzicielskie czy reakcja na stres.

Autorzy spekulują, że taka deregulacja może zwiększać ryzyko autyzmu, choroby Alzheimera, depresji czy zaburzeń lękowych.

U myszy karmionych olejem sojowym stwierdzono wadliwe funkcjonowanie blisko 100 genów. Jeden z nich kontroluje produkcję oksytocyny, nazywanej hormonem miłości. Przełożyło się to na obniżenie poziomu tego hormonu u gryzoni.

Olej sojowy jest najczęściej spożywanym olejem w Stanach Zjednoczonych. Wykorzystywany jest często do smażenia potraw w restauracjach typu fast food, dodawany jest do produktów przetworzonych oraz do karmy zwierząt hodowlanych.

Badacze podkreślają, że choć olej sojowy ma negatywny wpływ na zdrowie, nie należy rezygnować z innych produktów sojowych, które są wskazane w naszym jadłospisie (jak mleko sojowe, tofu, edamame czy sos sojowy).

Naukowcy nie ustalili jeszcze które konkretnie związki zawarte w oleju sojowym są odpowiedzialne za zmiany w podwzgórzu. Eliminują jednak kwas linolowy i stygmasterol. Na identyfikacji tych związków zamierzają skoncentrować się podczas kolejnych badań.(PAP)

koc/ agt/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP