O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie alternatywą tradycyjnych pączków w Tłusty Czwartek

Purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie to smakołyki z listy regionalnych produktów dostępnych na portalu DANE.gov.pl. Jeśli "zwykłe" pączki wam się przejadły, przed Tłustym Czwartkiem można poszukać słodkiej alternatywy - zachęca resort cyfryzacji.

Całuski pszczelowolskie znajdujące się na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
Całuski pszczelowolskie znajdujące się na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

Jak wskazuje Ministerstwo Cyfryzacji w środowym komunikacie, listę regionalnych specjałów na www.dane.gov.pl można przeszukiwać według województw lub kategorii, np. „wyroby piekarnicze i cukiernicze”.

Grochowinki kociewskie to - jak czytamy - przysmak z Pomorza. Nazwę wzięły od tego, że po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. "Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku" - napisano.

Śląski chrustek, który na liście produktów tradycyjnych jest od 2011 r., wyglądem przypomina z kolei tradycyjne faworki. A purcle kaszubskie – na liście od 2008 r. - to pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce z kremowym wnętrzem.

Przed laty, jak zaznaczył MC, w Polsce objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Ciasteczkami m.in. ze skwarek nadal "szczycą się województwa opolskie i łódzkie". W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem – słoninki. Na liście specjałów znajdują się też m.in.: smalcówki (ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie), amoniaczki - ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie), całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie), czy drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie).

"Jeśli na jedzenie ciastek szkoda Wam energii, Waszej uwadze polecamy Kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym – przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś - spécialité de la maison z Podkarpacia" - wskazał resort. Jest też Jeż z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki, albo tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).

Na liście DANE.gov.pl - jak podał resort cyfryzacji - znajduje się w sumie ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i z różnych kategorii. Są np. sery i inne produkty mleczne, ryby, miody, napoje, oleje.

Portal - jak wskazało MC - oferuje też zbiory danych m.in. z zakresu zdrowia, budżetu, pogody czy turystyki - do bezpłatnego wykorzystywania, również do celów komercyjnych. "Sprawdzając w aplikacji rozkład jazdy autobusów czy najbliższy zabytek, korzystamy właśnie z otwartych danych - wyjaśnia cytowany w komunikacie minister cyfryzacji Marek Zagórski. Według niego ich wykorzystywanie to m.in. "impuls do rozwoju przedsiębiorczości i innowacyjności".

Portal jest zasilany danymi z ponad 120 instytucji i wciąż się rozwija - podał resort. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ drag/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod
    Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/kalinichenkod

    Z masłem, mlekiem albo prażonym ryżem. Jak serwuje się herbatę w różnych zakątkach świata

  • Wielkanoc w 1945 roku Fot. PAP/CAF
    Wielkanoc w 1945 roku Fot. PAP/CAF

    Dzielili się tym, co mieli. Tak wyglądała Wielkanoc tuż po wojnie

  • Widowisko „Ścięcie Śmierci” na koniec karnawału w Jedlińsku Fot. PAP/Piotr Polak
    Widowisko „Ścięcie Śmierci” na koniec karnawału w Jedlińsku Fot. PAP/Piotr Polak

    Ścięcie Śmierci - barwna tradycja na zakończenie karnawału

  • Wystawa Muzeum Narodowego. Fot. PAP/Iryna/Hirnyk
    Wystawa Muzeum Narodowego. Fot. PAP/Iryna/Hirnyk

    Ukraińska etnografka: to właśnie odróżnia nas od Rosjan, cenimy naszą kulturę [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP