O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Słodkie ozdoby wielkanocnego stołu

Słodycze to doskonały sposób na dekorację wielkanocnego stołu - przekonuje cukiernik Iga Sarzyńska. Mini mazurki czy jadalne kwiaty dodadzą kolorytu stołowej aranżacji i będą smakowitym kąskiem... nie tylko dla miłośników designu.

Słodkie ozdoby wielkanocnego stołu Fot. PAP
Fot. PAP / Słodkie ozdoby wielkanocnego stołu Fot. PAP

"Wiosna jest moją ulubioną porą roku, piękne kolory, święta wielkanocne" - przyznaje cukiernik Iga Sarzyńska, która za pomocą ciasta, masy cukrowej, lukru królewskiego i plastycznej czekolady potrafi wyrzeźbić słodkie działa sztuki.

Jeśli Wielkanoc, to oczywiście mazurki, które są słodką ozdobą każdego świątecznego stołu. Jednak, jak zdradza Sarzyńska, nie tylko one mogą dodać smaku i kolorytu w trakcie świątecznego śniadania.

"Wielkanoc to zdecydowanie mazurki. Moje ulubione to np. mazurek cygański, z bardzo dużą ilością bakalii, jest przepyszny. To smak, który pamiętam z dzieciństwa. Ale nie tylko cygański, również kajmakowy - słodycz kajmaku przełamana porzeczką. No i mazurek czekoladowy, gdzie czekolada jest przełamana smakami maliny. Ale, oprócz tych tradycyjnych mazurków, bardzo lubię moje autorskie malutkie ciasteczka, które uważam za mini mazurki, które mogą leżeć, jako winietki, na talerzykach" - radzi cukiernik.

Jak wyjaśnia Sarzyńska, mini mazurki to nic innego jak kruche ciasteczka, przykryte lukrem albo masą cukrową, które w prosty sposób można ozdobić.

"Mini mazurki możemy ozdobić za pomocą prostych elementów jak kropeczki, delikatne kwiatuszki, może to być kratka, bazie, które możemy wykonać z ziaren dyni. Wielkanocny stół możemy w przepiękny sposób udekorować również za pomocą jadalnych kwiatów cukrowych" - sugeruje cukiernik.

Niezwykle efektownie prezentować się będą zamknięte pod szklanym kloszem cukrowe tulipany z cebulkami z czekolady plastycznej "posadzone" na jadalnej ziemi z pokruszonych czekoladowych herbatników.

"Cebulki robimy z czekolady plastycznej, która jest niczym innym jak zwykłą czekoladą z odrobiną syropu glukozowego. Taka czekolada plastyczna w konsystencji przypomina modelinę. Lepimy z niej łezkę. Później plastikowym narzędziem zaznaczamy fakturę, na sam koniec malujemy taką cebulkę barwnikami pudrowymi, oczywiście spożywczymi" - opisuje.

Do wykonania jadalnych kwiatów potrzebne będą foremki i masa cukrowa, bez której nie da się nic zrobić. "Bardzo fajną recepturą na masę cukrową jest ta robiona z pianek marshmallows. Pianki troszkę podlewamy wodą, podgrzewamy je w mikrofalówce i dodajemy cukier puder. To najprostszy przepis, ale bardzo dobrze smakuje. Masa cukrowa musi zostać uplastyczniona, czyli ugniatamy ją w rękach, później trzeba ją rozwałkować. Musimy pamiętać, że jej głównym składnikiem jest cukier, więc się trochę lepi i musimy ją podsypywać cukrem pudrem" - wyjaśnia cukiernik.

Z tak przygotowanej masy wykrawamy płatki. "Zanim złożymy kwiat, poszczególne płatki musimy wysuszyć. Niektóre kwiaty montowane są na drucikach florystycznych, ale równie dobrze może nim być lukier królewski, czyli masa na bazie białka, cukru pudru i soku z cytryny" - wyjaśnia Sarzyńska. Zapewnia, że przy odrobinie cierpliwości samodzielnie można stworzyć taki cukrowy bukiet. (PAP Life)

mdn/ jbr/

Serwisy ogólnodostępne PAP