O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

„Nature” : Dieta niskokaloryczna zmienia mikrobiom jelitowy

Stosowanie bardzo niskokalorycznej diety zmienia kompozycję mikrobiomu jelitowego i wpływa na wchłanianie substancji odżywczych - informują naukowcy ze szpitala klinicznego Charité w Berlinie i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.

Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Do badań rekrutowano 80 kobiet po menopauzie, które miały od lekkiej nadwagi po zaawansowaną otyłość. Połowa z nich przez 16 tygodni stosowała dietę poniżej 800 kalorii dziennie.

Regularne badania próbek kału wykazały, że dieta zmieniła skład mikrobiomu jelitowego oraz liczebność poszczególnych mikroorganizmów.

„W odpowiedzi na ograniczenie kalorii bakterie zmodyfikowały swój metabolizm, aby absorbować więcej cukru, przez co nie był on dostępny dla gospodarza. Można powiedzieć, że zaobserwowaliśmy rozwój +głodnego mikrobiomu+” – mówi dr Reiner Jumpertz von Schwartzenberg, jeden z autorów badań.

Próbki kału pobrane przed i po diecie przeszczepiono transgenicznym sterylnym myszom (nieposiadającym żadnych bakterii jelitowych). Okazało się, że gryzonie, które otrzymały mikrobiom pobrany od kobiet po diecie, straciły ponad 10 proc. masy ciała. Mikrobiom sprzed diety nie miał na masę ciała myszy żadnego wpływu.

Zarówno u kobiet na diecie, jak i u gryzoni, które otrzymały ich mikrobiom, zaobserwowano wyraźne namnożenie się bakterii Clostridioides difficile. Poziom tej Gram-dodatniej bakterii podnosi się w odpowiedzi na stosowanie antybiotyków i może powodować stan zapalny ścian jelita grubego.

„Zmiany te powodują, że wchłanianie substancji odżywczych w jelitach jest mniej skuteczne, choć nie wywołuje to objawów klinicznych. Nie jest jednak jeszcze jasne, czy kolonizacja jelit przez C. difficile wpływa jednoznacznie negatywnie, czy też może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia” – podsumowują autorzy.

Ich wnioski publikuje pismo „Nature” (DOI: 10.1038/s41586-021-03663-4). (PAP)

kgr/

Zobacz także

  • Ozempic i Wegovy. Fot. PAP/EPA/Ida Marie Odgaard
    Ozempic i Wegovy. Fot. PAP/EPA/Ida Marie Odgaard

    Jak popularny Ozempic wpływa na odczuwanie smaku?

  • Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Młodzi ludzie powinni pić kakao. Dzięki niemu mogą mieć lepszy wzrok i koncentrację

  •  Fot. PAP/Kalbar
    Fot. PAP/Kalbar

    Smakoszom białego pieczywa i słodkich wypieków grozi udar

  • Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Potrzebujemy jej szczególnie jesienią i zimą

Serwisy ogólnodostępne PAP