O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Młodzi ludzie powinni pić kakao. Dzięki niemu mogą mieć lepszy wzrok i koncentrację

Kakao jest dobre, ale tylko dla dzieci? Nic bardziej mylnego. Wyniki badań opublikowanych przez „Journal of Functional Foods" wskazują, że kakao warto pić do trzydziestego roku życia. Spożywanie około 2,5 grama kakao poprawia bowiem ostrość widzenia u młodych osób w warunkach światła dziennego.

Fot. PAP/Jacek Turczyk
Fot. PAP/Jacek Turczyk

Badanie na temat zbawiennego wpływy kakao na wzrok przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Madryckiego. Analizowali oni wpływ flawonoidów pochodzących z kakao oraz antocyjanów zawartych w owocach leśnych na jakość widzenia czterdziestu osób w wieku od 18 do 27 lat.

Podczas trzech osobnych wizyt w laboratorium uczestnicy pili szklankę kakao (z mlekiem), samo mleko lub jedli mieszankę malin, czerwonych i czarnych porzeczek oraz borówek. Za każdym razem po upływie trzech godzin od konsumpcji badano poziom polifenoli w moczu.

Ostrość widzenia testowano w dobrze oświetlonych warunkach oraz o zmierzchu. Wcześniej uczestnicy przeszli szereg badań wzroku oraz wypełnili kwestionariusze dotyczące m.in. sposobu odżywiania.

Naukowcy zaobserwowali, że po wypiciu kakao u badanych następowała wyraźna poprawa ostrości widzenia w świetle dziennym, a także poprawa koncentracji i przetwarzania bodźców wzrokowych. Znacznie mniejsza poprawa miała miejsce po spożyciu owoców. Pozytywnego wpływu żadnego z produktów nie zauważono natomiast w warunkach słabego oświetlenia.

Zdaniem naukowców, za pozytywny wpływ kakao odpowiadają flawonoidy i teobromina, które działają stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.(PAP)

Zobacz także

  • Ozempic i Wegovy. Fot. PAP/EPA/Ida Marie Odgaard
    Ozempic i Wegovy. Fot. PAP/EPA/Ida Marie Odgaard

    Jak popularny Ozempic wpływa na odczuwanie smaku?

  •  Fot. PAP/Kalbar
    Fot. PAP/Kalbar

    Smakoszom białego pieczywa i słodkich wypieków grozi udar

  • Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    „Nature” : Dieta niskokaloryczna zmienia mikrobiom jelitowy

  • Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Potrzebujemy jej szczególnie jesienią i zimą

Serwisy ogólnodostępne PAP