O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dieta uboga w błonnik może prowadzić do infekcji jelitowych

Sposób odżywiania ma większy wpływ na ryzyko rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii w jelitach niż otyłość. Kluczowym czynnikiem chroniącym mikrobiom jest poziom błonnika – wynika z badań opublikowanych w piśmie „American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism”.

Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Fot. PAP/Tytus Żmijewski

Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie badali wpływ sposobu odżywiania i masy ciała na rozwój infekcji bakteryjnych w jelitach myszy z nadmiarem adherentno-inwazyjnego szczepu bakterii Escherichia coli. Bakterie te mogą być szkodliwe w określonych warunkach. Często ich nadmiar występuje w układzie osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

Wpływ diety na stany zapalne jelit i infekcje

Wcześniejsze badania sugerowały, że otyłość i czynniki jej sprzyjające, takie jak pożywienie bogate w tłuszcz i cukier, mogą zmieniać kompozycję mikrobiomu jelitowego na tyle, aby wzrosło ryzyko stanu zapalnego i infekcji.
Naukowcy przyjrzeli się kilku grupom myszy o różnej masie ciała, którym podawano pokarm o różnej zawartości tłuszczu i błonnika.
Otyłe myszy otrzymywały karmę o wysokiej zawartości tłuszczu (od 45 do 60 proc.) i niskim poziomie błonnika. U wszystkich gryzoni nastąpiła ekspansja adherentno-inwazyjnego szczepu bakterii E. coli.

Badania potwierdzają hipotezę naukowców

Następnie taki sam pokarm podawano myszom o prawidłowej masie ciała. Poziom adherentno-inwazyjnego szczepu bakterii E. coli w ich jelitach był znacznie wyższy niż w przypadku gryzoni spożywających standardową zbilansowaną karmę.
Ostatnia grupa gryzoni spożywała pokarm o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości błonnika. Poziom E. coli w ich jelitach okazał się wyższy niż u gryzoni karmionych standardową karmą.
„Wskazuje to, że sposób odżywiania może regulować poziom E. coli w jelitach niezależnie od masy ciała. Kluczowym czynnikiem nie jest poziom tłuszczu w diecie, lecz poziom błonnika” – komentują autorzy.
Źródło: DOI: 10.1152/ajpendo.00134.2021 (PAP)

Zobacz także

  • Skumani.pl - Kinga Włodarczyk, nauczycielka matematyki platformy, wyłoniona w konkursie „Nauczyciele Przyszłości"
    Skumani.pl - Kinga Włodarczyk, nauczycielka matematyki platformy, wyłoniona w konkursie „Nauczyciele Przyszłości"

    Skumani.pl: korepetycje drogie jak nigdy. Pomoże nowoczesna nauka online i AI

  • Podsumowanie projektu MAP „Mistrzostwa w Algorytmice i Programowaniu - Uczniowie”

  • W okresie realizacji 14. Planu Pięcioletniego, Chengdu staje się globalnym centrum innowacji

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Marcin Obara
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Marcin Obara

    Badanie: zestresowani rodzice częściej udostępniają dziecku urządzenia ekranowe

Serwisy ogólnodostępne PAP