O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Słynny kucharz w krótkim czasie schudł 12 kilogramów. Teraz zdradza, jak mu się to udało

Słynny brytyjski kucharz oraz autor książek i programów poświęconych tematyce kulinarnej opowiedział o zmianie stylu życia, dzięki której udało mu się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Nie korzystał przy tym z żadnej cudownej diety. Oliver przyznał, że tym, co najmocniej wpłynęło na utratę wagi, był sen i regularna aktywność fizyczna. Pomogło mu również wyeliminowanie z jadłospisu jednej grupy produktów.

Jamie Oliver. Fot. PAP/EPA/WILL OLIVER
Jamie Oliver. Fot. PAP/EPA/WILL OLIVER

Jamie Oliver przeszedł niedawno wizualną metamorfozę. Teraz w rozmowie z „Radio Times” ujawnił, w jaki sposób pozbył się nadprogramowych kilogramów. Za jego przemianą stoją proste zmiany codziennych przyzwyczajeń, do których od lat zachęcają nas rozmaici eksperci. Oliver zaczął przykładać większą wagę do higieny snu i aktywności fizycznej. Znany z propagowania zdrowych żywieniowych nawyków kucharz zmodyfikował też swój jadłospis - niemal zupełnie wyeliminował z niego mięso.

Więcej

Kylie Minogue Fot. PAP/EPA/WILL OLIVER
Kylie Minogue Fot. PAP/EPA/WILL OLIVER

Kylie Minogue po 30 latach mieszkania w Anglii wyprowadza się do Australii

„Mocno ograniczyłem mięso, zacząłem jeść więcej warzyw, zadbałem o sen i zacząłem więcej się ruszać” – zdradził Jamie. I podkreślił, że bardzo szybko dostrzegł pierwsze pozytywne skutki zmodyfikowania diety. „Dosyć szybko schudłem 12 kilogramów i to wcale nie dlatego, że stosowałem modne diety-cud czy głodówki. Wystarczy zrezygnować z mięsa lub ograniczyć jego spożywanie do minimum, zastępując je świeżymi warzywami. Polecam też sięgać po orzechy, gdy dopadnie nas ochota na przekąskę. Warto karmić nimi też dzieci, bo są bardzo korzystne dla zdrowia serca” – zasugerował szef kuchni.

Schudnąć pomogło mu też ograniczenie alkoholu. Odstawienie wysokoprocentowych trunków pozytywnie wpłynęło zresztą nie tylko na jego sylwetkę, ale także na ogólne samopoczucie. „Piję tylko w weekendy, w tygodniu mam zakaz. Stałem się dzięki temu bardziej uważny, skoncentrowany, mam zwyczajnie lepszy humor i więcej energii” – ujawnił Oliver. Dla tych, którzy chcą zredukować wagę oraz urozmaicić swój jadłospis i zapobiec niedoborom witamin, kucharz ma prostą radę. „Warto jak najczęściej jeść wodorosty. Są niskokaloryczne, oczyszczają organizm z toksyn i zawierają cenne mikroelementy. To zdecydowanie najzdrowszy produkt roślinny na świecie” – zaznaczył Oliver. (PAP Life)

dors/

Zobacz także

  • Resort zdrowia szacuje, że pseudomedyczną działalność prowadzi od kilku do kilkunastu tysięcy osób lub podmiotów. Fot. meegi/Adobe Stock
    Resort zdrowia szacuje, że pseudomedyczną działalność prowadzi od kilku do kilkunastu tysięcy osób lub podmiotów. Fot. meegi/Adobe Stock
    Specjalnie dla PAP

    Lekarz: Polacy są lekomanami i suplementomanami, potrzebujemy lex szarlatan

  • Ewa Chodakowska. Fot. PAP/Marcin Obara
    Ewa Chodakowska. Fot. PAP/Marcin Obara
    Specjalnie dla PAP

    Burza wokół pakietów badań oferowanych przez znaną trenerkę. Ekspertka: w lęku przed chorobą często tracimy czujność

  • Rihanna. Met Gala. Fot. PAP/EPA/JUSTIN LANE
    Rihanna. Met Gala. Fot. PAP/EPA/JUSTIN LANE

    Gwiazdy olśniły na Met Gali

  • Pożary w Fot. PAP/EPA/ALLISON DINNER
    Pożary w Fot. PAP/EPA/ALLISON DINNER

    Już 10 ofiar śmiertelnych pożarów w Kalifornii

Serwisy ogólnodostępne PAP