O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Jedzenie bazylii może zapobiegać zmianom w mózgu związanym z demencją

Naturalnie występujący w bazylii związek o nazwie fenchol pomaga usuwać z mózgu nadmiar beta-amyloidu związanego z chorobą Alzheimera – informuje pismo „Frontiers in Aging Neuroscience”.

Bazylia pospolita Fot. PAP/Andrzej Lange
Bazylia pospolita Fot. PAP/Andrzej Lange

Coraz więcej dowodów świadczy o tym, że na zdrowie mózgu istotny wpływ mają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, produkowane przez korzystne bakterie znajdujące się w naszych jelitach oraz stanowiące główne źródło pożywienia komórek układu pokarmowego. U osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi lub demencją poziom tych kwasów jest często wyraźnie niższy.

Powstałe w jelitach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe podróżują z krwią do mózgu, gdzie wiążą się z receptorem FFAR2 znajdującym się na powierzchni komórek nerwowych i aktywują go. „Nasze badania wykazały, że stymulacja FFAR2 przez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomaga chronić komórki nerwowe przed toksycznym kumulowaniem się beta-amyloidu, związanego z chorobą Alzheimera” – mówi autor analizy, dr Hariom Yadav z Uniwersytetu Południowej Florydy, autor analizy.

Badacze ustalili, że zablokowanie receptora FFAR2 przyczyniało się do patologicznego nagromadzenia beta-amyloidu, który powoduje neurotoksyczność. Następnie przetestowano ponad 144 tys. naturalnie występujących związków, by znaleźć te, które mogłyby odzwierciedlać pozytywne działanie SCFA. Najsilniejszy okazał się fenchol, który wiązał się z receptorem FFAR2 i stymulował jego pracę. Związek ten redukował nadmiar beta-amyloidu i zapobiegał obumieraniu neuronów.

„Zidentyfikowanie naturalnego związku stanowiącego alternatywę dla krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest ważne, gdyż najczęściej są one konsumowane przez komórki organizmu zanim trafią z krwią do mózgu” – tłumaczy dr Yadav. Naukowcy zamierzają kontynuować swoje badania. Chcą porównać skuteczność fencholu spożywanego w bazylii oraz w formie wyizolowanej. (PAP Life)

Zobacz także

  • Chikungunya i denga będą występować coraz częściej

  • Akademia Śląska
    Akademia Śląska

    Badanie Akademii Śląskiej: urbanizacja a zdrowie w Polsce

  • Fot. PAP - kadr z filmu
    Fot. PAP - kadr z filmu

    Kontrola IJHARS: 40 proc. sklepów sprzedaje towar z nieprawidłowościami

  • Czekolada. Fot. Adobe Stock/ Sebastian Duda
    Czekolada. Fot. Adobe Stock/ Sebastian Duda

    Składnik czekolady może opóźniać starzenie

Serwisy ogólnodostępne PAP