O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Polacy znów kupują więcej mięsa. Gdzie najczęściej?

Roślinne zamienniki są w odwrocie. Mięso i wędliny odrabiają straty. W 2024 r. klienci wydali na nie 34 mld zł, o 3,6 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje "Rzeczpospolita".

Mięso i wędliny Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Mięso i wędliny Fot. PAP/Darek Delmanowicz

W 2024 r. rynek mięsa i wędlin wzrósł o 3,6 proc. w ujęciu wartościowym, ale nie jest to efekt wyłącznie wzrostu cen. W ujęciu ilościowym wzrost dla wędlin wyniósł bowiem nieco ponad 0,3 proc., a w odniesieniu do mięsa czerwonego 1 proc. – wynika z danych firmy badawczej Consumer Panel Services YouGov dla „Rzeczpospolitej”.

Więcej

Fot. PAP/DPA/ Michael Reichel/
Fot. PAP/DPA/ Michael Reichel/

Kiełbasa "króluje" na niemieckich stołach. Średnie spożycie mięsa wynosi 52 kg

"Analiza firmy wskazuje, że mięso i wędliny pozostają kluczowym segmentem rynku FMCG. W 2024 roku polskie gospodarstwa domowe wydały na nie ponad 34 mld zł. Średnie roczne wydatki na te produkty przekroczyły 2,5 tys. zł na gospodarstwo domowe" – podkreślono w tekście.

"Wzrost cen oraz zmiany nawyków żywieniowych sprawiały, że konsumenci kupowali mniejsze ilości mięsa i jego przetworów, a także rezygnowali z robienia zapasów na rzecz bardziej racjonalnych zakupów. Teraz jednak widzimy, że pogłoski o kryzysie branży były wyolbrzymione" – powiedział dziennikowi Grzegorz Mech z Consumer Panel Services YouGov.

Według danych YouGov najpopularniejszym miejscem zakupu mięsa pozostają dyskonty, które dominują zwłaszcza w sprzedaży drobiu i wędlin. Jednocześnie istotną rolę nadal odgrywają sklepy małego formatu, w tym sklepy specjalistyczne i mięsne, gdzie konsumenci wydają około jednej trzeciej budżetu na mięso i drób oraz niemal połowę na wędliny. Liczba takich placówek jest od lat stabilna, w ostatnim roku skurczyła się tylko o 1 proc. i działa ich ok. 8,5 tys., na co wskazują dane wywiadowni gospodarczej Dun&Bradstreet Poland - czytamy. (PAP)

akar/ jpn/ know/

Zobacz także

  • Grillowanie Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Grillowanie Fot. PAP/Marcin Bielecki

    15 sierpnia katolicy mogą jeść mięso. Kościół udzielił dyspensy

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Mięso z drukarki przyszłością żywienia? Ekspert o perspektywach

  • Galareta mięsna, zdjecie ilustracyjne, fot. Peter Kneffel/PAP/DPA
    Galareta mięsna, zdjecie ilustracyjne, fot. Peter Kneffel/PAP/DPA

    Śmiertelne zatrucie galaretą mięsną. Małżeństwo odpowie przed sądem

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)
    Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/ DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

Serwisy ogólnodostępne PAP