O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Kiełbasa "króluje" na niemieckich stołach. Średnie spożycie mięsa wynosi 52 kg

"Wurst"' czyli kiełbasa króluje na niemieckich stołach. Niemcy spożywają rocznie około 30 kilogramów kiełbasy i wędlin na mieszkańca. Według danych Niemieckiego Stowarzyszenia Przemysłu Mięsnego (BDVF) najpopularniejsze są kiełbasy parzone (np. parówkowa) i suche (np. salami). Przeciętny Niemiec spożywa 7,1 kilograma kiełbas parzonych w ciągu roku.

Fot. PAP/DPA/ Michael Reichel/
Fot. PAP/DPA/ Michael Reichel/

Najpopularniejszym rodzajem kiełbas parzonych, których statystyczny Niemiec spożywa ogółem 7,1 kilograma na rok, są Fleischwurst i Lyoner (kiełbasy parówkowe i w typie mortadeli), a następnie Schinkenwurst (kiełbasa szynkowa). Spożycie kiełbasy parzonej jest najwyższe w południowych Niemczech.

Drugie miejsce pod względem spożycia na mieszkańca, wynoszące 5,3 kg, przypadło na rodzaje kiełbas suchych, takich jak salami i Mettwurst (miękkie wędzone kiełbasy), a następne w kolejności są szynki (4,7 kg na osobę).

Parówki i małe kiełbaski spożywane są w ilości 4,3 kilograma na osobę, a typowe berlińskie Bratwursty - 2,7 kilograma.

Jak podaje Towarzystwo Informacji Rynku Rolnego (AMI) salami była najpopularniejszym gatunkiem wędliny w 2019 r., a zaraz za nią plasowały się szynka gotowana, kiełbasy parówkowe i szynka peklowana na sucho.

Szacuje się, że w Niemczech istnieje około 1500 różnych odmian kiełbasy i wędlin.

Według danych niemieckiego urzędu statystycznego branża przetwórstwa mięsnego i ubojnie odnotowały w 2021 r. sprzedaż o 9 proc. mniejszą niż w 2020 r. W maju 2022 r. mięso było też o prawie 17 proc. droższe niż w maju 2021 r., a mięso drobiowe kosztowało nawet 24 proc. więcej.

W 1991 r. spożycie mięsa w Niemczech wynosiło niemal 64 kilogramy na mieszkańca, a w 2022 r. 52 kilogramy. Najpopularniejszym rodzajem mięsa jest nieustannie wieprzowina, która stanowi ponad połowę spożywanego mięsa. Na drugim miejscu znajduje się drób z około 12,7 kilogramami i wołowina z około 8,7 kilogramami na mieszkańca.

We wtorek zakończył się festiwal piwa Oktoberfest, na którym w ostatnich lat pojawia się około 6 milionów osób. W 2019 r. oprócz 80 tys. golonek 510 tys. pieczonych kurczaków spożyto 244 tys. kiełbas. W 2016 r. (kiedy wzięło w nim udział 5,6 mln osób, spożyto pond 280 tys. kiełbas.(PAP)

pp/

Zobacz także

  • Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Naukowcy odtworzyli tradycyjny jogurt z mrówkami

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

  • Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Lekarze: warto chodzić na lekcje WF i jeść zdrowe drugie śniadanie w szkole

  • Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski
    Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski

    Dzień Kiszonego Śledzia. Szwedzi świętują jedząc kontrowersyjny przysmak

Serwisy ogólnodostępne PAP