O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Produkty z kakao mogą zawierać metale ciężkie

Część produktów mających w składzie kakao zawiera metale ciężkie w stężeniach przekraczających dopuszczalne wartości. Problem dotyczy zwłaszcza produktów organicznych - wynika z analiz naukowców z George Washington University (GWU), opisanych w "Frontiers in Nutrition".

Czekolada. Fot. PAP/Andrzej Lange
Czekolada. Fot. PAP/Andrzej Lange

"Wszyscy uwielbiają czekoladę. Ważne jest jednak, by folgować sobie w sposób umiarkowany - podobnie, jak z innymi produktami, które zawierają metale ciężkie, np. dużymi rybami, takimi jak tuńczyk, albo niemytym ciemnym ryżem - mówi Leigh Frame, ekspert w zakresie medycyny integracyjnej i badań klinicznych w School of Medicine and Health Sciences na GWU. - Choć nie da się całkowicie uniknąć metali ciężkich w jedzeniu, należy być ostrożnym w kwestii tego, co jemy i w jakiej ilości".

Naukowcy doszli do tych wniosków po analizie 72 produktów mających w składzie kakao, m.in. gorzkiej czekolady, dostępnych w amerykańskich sklepach. Ich skład analizowali przez okres ośmiu lat (testy prowadzone były co dwa lata). Badacze sprawdzali zanieczyszczenie metalami ciężkimi, które w określonych stężeniach stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia - ołowiem i kadmem, a także arszenikiem.

Uzyskane wartości odnieśli do maksymalnych dopuszczalnych stężeń metali ciężkich i ich związków.

Jak twierdzą, maksymalna dopuszczalna dawka ołowiu była przekroczona w 43 procentach badanych produktów, zaś kadmu - w przypadku 35 procent. Jeśli chodzi o arszenik, przekroczenia maksymalnej dopuszczalnej dawki nie odnotowano.

Więcej

Śpiąca kobieta leżąca na łóżku. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
Śpiąca kobieta leżąca na łóżku. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

Naukowcy: praca zdalna i hybrydowa mogą pogorszać parametry snu

Co ciekawe, produkty oznaczone jako organiczne miały wyższe stężenie ołowiu i kadmu, niż produkty nieorganiczne.

W przypadku przeciętnego konsumenta spożycie pojedynczej porcji produktów zawierających kakao nie musi oznaczać ryzyka dla zdrowia. Jednak już zjadanie wielu takich porcji - albo jednoczesne konsumowanie różnych produktów mogących zawierać metale ciężkie - może prowadzić do przekroczenia maksymalnej dopuszczalnej dawki.

Do grupy pokarmów o potencjalnie dużej zawartości ołowiu należą takie produkty zwierzęce, które bioakumulują metale ciężkie (np. skorupiaki czy niektóre podroby) oraz pokarmy i suplementy ziołowe uzyskane z zanieczyszczonych gleb i/lub importowane z krajów, gdzie normy i regulacje są mniej restrykcyjne, np. Chin, Nigerii, Indii, Egiptu.

Jeśli chodzi o ryzyko przekroczenia bezpiecznej dawki kadmu - niepokoje dotyczą spożywania niektórych alg, zwłaszcza Hijiki.

Konsumenci powinny być świadomi możliwego ryzyka skumulowanej ekspozycji, szczególnie w przypadku produktów z kakao oznaczanych jako organiczne, gdyż mogą zawierać one większe stężenia metali ciężkich. Jednorazowa porcja gorzkiej czekolady to ok. 28 gramów. Zwykle sugeruje się, że taka ilość jest korzystna dla zdrowia, m.in. układu krążenia, zdolności poznawczych czy łagodzenia chronicznych stanów zapalnych. (PAP)

pp/

Zobacz także

  • Kawa i czekolada Fot. PAP/Lech Muszyński
    Kawa i czekolada Fot. PAP/Lech Muszyński

    Ceny kawy i czekolady w górę. Nawet 30 proc. drożej niż w zeszłym roku

  • Pozostałości po dawnej Fabryce Czekolady "Venus". Fot. Stołeczny Konserwator Zabytków (Facebook)
    Pozostałości po dawnej Fabryce Czekolady "Venus". Fot. Stołeczny Konserwator Zabytków (Facebook)

    Przy ulicy Twardej w Warszawie odkopano pozostałości po dawnej Fabryce Czekolady „Venus” [ZDJĘCIA]

  • Czekolada. Fot. PAP/Lech Muszyński
    Czekolada. Fot. PAP/Lech Muszyński

    Naukowy przepis na lepszą czekoladę

  • Pistacje. Fot. PAP/EPA/ALI HAIDER
    Pistacje. Fot. PAP/EPA/ALI HAIDER

    "Financial Times": ceny pistacji wystrzeliły. Wszystko przez trendującą czekoladę

Serwisy ogólnodostępne PAP