O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Salmonella w mieszankach sałat. GIS wydał ostrzeżenie

W dwóch partiach mieszanek sałat AVIT wykryto bakterie Salmonella - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Konsumenci, którzy mogą posiadać produkty o wskazanym numerze partii, proszeni są o zwrócenie go do sklepu, gdzie został zakupiony.

Sałatka - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Archiwum Turczyk
Sałatka - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Archiwum Turczyk

Producentem produktu jest AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski. Bakterie Salmonella wykryto w dwóch partiach. Jedna z nich to Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef. Numer partii: 22524 H/13. Termin przydatności: 20.08.2024. Wyprodukowano dla Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa.

Więcej

Uprawa czerwonego pieprzu Fot. PAP/Abaca
Uprawa czerwonego pieprzu Fot. PAP/Abaca

GIS ostrzega przed partią pieprzu syczuańskiego pochodzącego z Chin

Drugim produktem jest Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla. Numer partii: 22524. Termin przydatności: 20.08.2024. Wyprodukowano dla LIDL Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne.

GIS podkreśla, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W komunikacie poinformowano, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Możliwy zwrot

Dodatkowo Lidl poinformował konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii w opakowaniach 400 g w każdym sklepie sieci bez okazywania paragonu. Plakaty o trwającym procesie wycofania zostały umieszczone w sklepach, w których partia była dostępna oraz na stronie internetowej.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Producent prosi konsumentów, którzy mogą posiadać wspomniany produkt, o zwrócenie go do sklepu, w którym został kupiony.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. (PAP)

kno/

Zobacz także

  • Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński
    Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński

    Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej. GIS ostrzega

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polacy nie ufają sczepieniom? GIS odpowiada

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Fragmenty szkła w wodzie gazowanej. GIS ostrzega

Serwisy ogólnodostępne PAP