O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Trwa sezon na dynię. To nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale i prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Od września do listopada w Polsce panuje sezon na dynię – królową jesiennej kuchni. Przygotujemy na jej bazie rozgrzewające zupy i gulasze, a także pierogi, zapiekanki, a nawet desery. Dynia powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Kryje w sobie bowiem mnóstwo witamin i minerałów, wspierając prawidłowe funkcjonowanie serca, układu odpornościowego oraz narządu wzroku.

Dynie. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
Dynie. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Dynia – jesienny symbol smaku i ciepła

Jesienią dynia zajmuje zaszczytne miejsce w jadłospisach wielu z nas, stając się kluczowym składnikiem aromatycznych i rozgrzewających potraw. Jej uniwersalność sprawia, że można wykorzystać ją zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Delikatny, lekko orzechowy smak i aksamitna konsystencja pieczonej lub gotowanej dyni czynią z niej doskonałą bazę sycących zup i gulaszy, pierogów, zapiekanek, risotto oraz deserów, takich jak sernik, tarta czy puszyste muffinki. Możemy przyrządzić z niej także puree, lekkie koktajle, konfitury, a także domowy sos. Wystarczy ją upiec, zblendować z czosnkiem, oliwą i przyprawami, a następnie połączyć z makaronem i startym serem.

Image
Dynie. Fot. PAP/Mateusz Krymski
Dynie. Fot. PAP/Mateusz Krymski

Więcej

Paweł Laskowiec z podgorzowskich Chwałowic prezentuje wyhodowaną przez siebie gigantyczną dynię. Fot. PAP/Lech Muszyński
Paweł Laskowiec z podgorzowskich Chwałowic prezentuje wyhodowaną przez siebie gigantyczną dynię. Fot. PAP/Lech Muszyński

Gigantyczna dynia. Jak została wyhodowana? [NASZE WIDEO]

Skarbnica witamin i przeciwutleniaczy

Po dynię sięgać warto w sezonie nie tylko ze względu na jej walory smakowe i kulinarną wszechstronność. Stanowi bowiem istną skarbnicę cennych mikroelementów. Kluczowym składnikiem dyni jest beta-karoten – silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, który nadaje miąższowi tego warzywa charakterystyczną pomarańczową barwę. Beta-karoten przekształca się w organizmie w witaminę A, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, układu immunologicznego oraz zdrowia skóry i błon śluzowych. Regularne spożywanie produktów bogatych w beta-karoten może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych oraz opóźniać procesy starzenia się komórek.

Więcej

Fot. PAP/Albert Zawada
Fot. PAP/Albert Zawada

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Witaminy i minerały wspierające zdrowie

Dynia zawiera również witaminę C, która wspiera odporność, przyspiesza gojenie się ran i zwiększa przyswajanie żelaza. Z kolei obecne z niej witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę we właściwym działaniu układu nerwowego oraz syntezie czerwonych krwinek. Warzywo to jest też dobrym źródłem potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i równowagę elektrolitową w organizmie oraz magnezu, wapnia i cynku – pierwiastków mających wpływ na pracę mięśni i układ kostny. Dynia polecana jest także osobom cierpiącym na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca – wykazuje bowiem silne działanie kardioprotekcyjne.

Więcej

Fot. PAP/Leszek Szymański
Fot. PAP/Leszek Szymański

Rozpoczął się sezon na dynię. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Niskokaloryczna i dobra dla trawienia

Ponadto, dynia wspomaga proces detoksykacji organizmu, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Inną zaletą dyni jest jej niska kaloryczność. W 100 gramach znajduje się zaledwie około 25–30 kcal, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Zawiera przy tym sporą ilość błonnika, który wspomaga trawienie, daje uczucie sytości i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Błonnik wpływa również korzystnie na perystaltykę jelit i może wspomagać profilaktykę chorób układu pokarmowego. (PAP Life)

iwo/ag/ep/

Zobacz także

  • Dynie. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Dynie. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Wszystkie zalety dyni. Naukowcy nie mają wątpliwości

  • Paweł Laskowiec z podgorzowskich Chwałowic prezentuje wyhodowaną przez siebie gigantyczną dynię. Fot. PAP/Lech Muszyński
    Paweł Laskowiec z podgorzowskich Chwałowic prezentuje wyhodowaną przez siebie gigantyczną dynię. Fot. PAP/Lech Muszyński

    Gigantyczna dynia. Jak została wyhodowana? [NASZE WIDEO]

  • Fot. PAP/Albert Zawada
    Fot. PAP/Albert Zawada

    Wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

  • Fot. PAP/Leszek Szymański
    Fot. PAP/Leszek Szymański

    Rozpoczął się sezon na dynię. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Serwisy ogólnodostępne PAP