O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dzień Carbonary. Rzymianie przygotowują potrawę tylko z pięciu składników

Niedziela obchodzona jest we Włoszech i za granicą jako Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej tradycji kulinarnej. Zwolennicy klasycznego przepisu przekonują, że potrawę tę przygotowuje się tylko z pięciu skladników: makaronu, jajek, twardego owczego sera- pecorino, posiekanego wędzonego policzka wieprzowego i pieprzu.

Włoska pasta - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Konrad Kalbarczyk
Włoska pasta - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Konrad Kalbarczyk

Carbonara jest tradycyjnym specjałem kuchni Wiecznego Miasta i jednym z dań najczęściej zamawianych przez zagranicznych turystów w stołecznych restauracjach.

Ze względu na jego ogromną popularność istnieje bardzo silna frakcja zwolenników oryginalnego, prostego przepisu, którzy za niedopuszczalne uważają wszelkie jego zmiany i protestują przeciwko serwowaniu pod tą nazwą dań, które znacznie od niego odbiegają. Ma to miejsce przede wszystkim we włoskich restauracjach za granicą. Krytyka nie omija najsłynniejszych szefów kuchni, którzy próbują eksperymentować z klasyczną recepturą.

Więcej

fot. PAP/Bartłomiej Zborowski
fot. PAP/Bartłomiej Zborowski

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Ten rodzaj Polacy jedzą najchętniej

Kulinarni "puryści" twierdzą, że nie można zastąpić owczego sera pecorino parmezanem, a wędzonego policzka (guanciale) zwykłym boczkiem. Przestrzegają również przed dodawaniem śmietany, cebuli, czosnku czy posiekanej pietruszki.

Dzień Carbonary obchodzony jest od 2017 roku z inicjatywy Międzynarodowej Organizacji Producentów Makaronu.

Podczas gdy bezdyskusyjną stolicą tego dania jest Rzym, rośnie jego popularność także na północy Włoch, w Mediolanie i Turynie.

O szczególną ostrożność koneserzy i obrońcy prawdziwej włoskiej kuchni apelują do jej miłośników na świecie. Związek rolników i producentów żywności Coldiretti ogłosił, że 60 procent restauracji na świecie serwuje jako carbonarę dania odbiegające od oryginalnego przepisu. To, jak zauważono, jedna z najczęściej "podrabianych" włoskich potraw.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)

sw/ jm/ know/

Zobacz także

  • Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons
    Makaron z truskawkami Fot. Wikimedia Commons

    To danie stało się niespodziewanym hitem Wimbledonu. Wszystko dzięki wypowiedzi Igi Świątek

  • Makaron Fot. PAP/Archiwum Kalbar
    Makaron Fot. PAP/Archiwum Kalbar

    Unilever chce podbić Europę makaronem z Poznania. Holendrzy jedzą go na potęgę

  • Bari. Fot. PAP/EPA/DONATO FASANO
    Bari. Fot. PAP/EPA/DONATO FASANO

    W Bari we Włoszech strajkują kobiety, wyrabiające tamtejszy tradycyjny makaron

  • Produkcja tzw. "zupek chińskich", zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/FEATURECHINA
    Produkcja tzw. "zupek chińskich", zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/FEATURECHINA

    Słynne zupki chińskie wycofane z rynku w Danii. Istnieje "ryzyko zagrożenia życia"

Serwisy ogólnodostępne PAP