O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Wołowina coraz droższa. Ceny będą rosnąć aż do 2035 r.

Najniższe od dekad pogłowie bydła u czołowych producentów mięsa sprawia, że ceny idą w górę; na giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt - czytamy w poniedziałkowym "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Wołowina. Fot. PAP/EPA/JASON SZENES
Wołowina. Fot. PAP/EPA/JASON SZENES

"W minionym tygodniu notowania bydła rzeźnego na specjalizującej się w obrocie towarami rolnymi giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt (ok. 4,2 dol. lub 17 zł za kg). Ceny są wyższe niż przed rokiem o 13 proc. i kształtują się ok. 1 proc. poniżej najwyższych poziomów w historii" - informuje "DGP".

Jak dodano, w Polsce tempo wzrostu cen mięsa wołowego jest wolniejsze. "Z danych GUS wynika, że w październiku żywiec wołowy rolnicy sprzedawali w skupie po 10,8 zł, o 6,3 proc. drożej niż przed rokiem. Z kolei ceny mięsa wołowego były w listopadzie o 3,8 proc. wyższe niż przed rokiem" - wskazano.

Więcej

Choroba pojawiła się w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne. Fot. PAP/	Michał Zieliński (zdjęcie ilustracyjne)
Choroba pojawiła się w gospodarstwie utrzymującym bydło mleczne. Fot. PAP/ Michał Zieliński (zdjęcie ilustracyjne)

Choroba niebieskiego języka w Polsce. GIW wydał komunikat

Według "DGP" wzrost cen mięsa to "efekt przede wszystkim ograniczonej podaży, wynikający ze spadku pogłowia bydła u czołowych producentów". Jak wskazano, w USA - największego na świecie producenta wołowiny - na początku uroku było 87,2 mln sztuk bydła, czyli najmniej od 1961 roku. Także w UE - jak informuje gazeta - pogłowie zwierząt spada, a według szacunków Komisji Europejskiej cena wołowiny będzie "w umiarkowanym tempie rosnąć do 2035 r.".

"Przez lata hodowców nękały wysokie ceny pasz, zadłużenie i coraz większe problemy z wykarmieniem stad, wynikające z coraz dłuższych okresów suszy. Także konsumenci częściowo zmienili swoje preferencje, rezygnując z wołowiny na rzecz tańszego mięsa drobiowego" - dodaje "DGP".(PAP)

mml/ mow/ pap/

Zobacz także

  • Mięso wołowe w sklepie, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Albert Zawada
    Mięso wołowe w sklepie, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Albert Zawada

    Coraz większa wartość polskiego eksportu wołowiny. "Jesteśmy w stanie pobić rekord"

  • Ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Chinach Jakub Kumoch, fot. PAP/Tomasz Gzell
    Ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Chinach Jakub Kumoch, fot. PAP/Tomasz Gzell

    Polska wołowina podbije chiński rynek? Polski ambasador o to zabiega

  • Fot. PAP/DPA/ Michael Reichel/
    Fot. PAP/DPA/ Michael Reichel/

    Kiełbasa "króluje" na niemieckich stołach. Średnie spożycie mięsa wynosi 52 kg

  • Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Fot. PAP/Rafał Guz
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Fot. PAP/Rafał Guz

    Ardanowski: kontrole ubojni nie wykazały zagrożenia dla konsumentów

Serwisy ogólnodostępne PAP