Składniki roślinne mają zasadnicze znaczenie dla zrównoważonego rozwoju

2021-11-25, 10:10 aktualizacja : 2021-11-25, 10:11
Herbalife - składniki roślinne mają zasadnicze znaczenie dla zrównoważonego rozwoju
Herbalife - składniki roślinne mają zasadnicze znaczenie dla zrównoważonego rozwoju
Jednym ze sposobów, w jaki wszyscy możemy pracować na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości, jest świadoma decyzja o zastąpieniu części produktów odzwierzęcych tymi o pochodzeniu roślinnym. Wszystko dlatego, że produkcja mięsa i wyrobów mlecznych jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do emisji gazów cieplarnianych (GHG), większego zużycia wody, wylesiania i zanieczyszczenia środowiska.

Autor: John Agwunobi, prezes i dyrektor generalny Herbalife Nutrition

Niestety, wydaje się, że ludzkość zmierza w przeciwnym kierunku. Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa prognozują, że globalne zapotrzebowanie na mięso podwoi się do 2050 roku. Ponieważ szacuje się, że liczba mieszkańców ziemi przekroczy wówczas 9 miliardów, zapotrzebowanie na codzienne spożycie białka wzrośnie o 74%. Warto zastanowić się, jak istotny wpływ na losy świata może mieć decyzja o tym, aby chociaż część białka w naszej diecie pochodziła ze źródeł roślinnych, takich jak soja, komosa ryżowa lub groch.

Weźmy na przykład soję. Zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, co czyni ją jednym z niewielu dostępnych źródeł kompletnego białka roślinnego. Soja jest również stosunkowo wydajna w uprawie; przy jej produkcji zużywa się mniej wody i emituje mniej dwutlenku węgla oraz pozyskuje więcej białka z hektara niż w przypadku hodowli bydła i drobiu. Dlatego zastąpienie nawet niewielkiej części białek zwierzęcych efektywnie pozyskiwanymi białkami roślinnymi może mieć długofalowy, pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Pozytywny wpływ produktów roślinnych

Oprócz pozytywnego wpływu na środowisko, włączenie do diety składników pochodzenia roślinnego przynosi korzyści z punktu widzenia zaopatrzenia w żywność, ponieważ pozwala lepiej wykorzystać dostępne grunty uprawne. Według badania naukowego, opublikowanego przez Narodową Akademię Naukową, zastąpienie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi może zapewnić żywność wystarczającą do nakarmienia o 350 milionów ludzi więcej, co znacznie przyczyniłoby się do realizacji jednego z celów zrównoważonego rozwoju ONZ – zerowego głodu.

Chociaż zmiana diety i kształtowanie nowych nawyków bywają niełatwe ze względu na nierówności w dostępie do żywności, a temat wpływu białka roślinnego na efektywność ćwiczeń wymaga jeszcze badań naukowych, już teraz wiemy, że spożywanie mniejszej ilości mięsa może obniżyć ryzyko otyłości i chorób serca, udarów, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu i niektórych nowotworów. Spożywanie większej ilości warzyw zapewnia również odpowiednie ilości węglowodanów, które organizm może spalić w trakcie ćwiczeń. To ważne powody, przemawiające za wprowadzeniem zmian.

Paliwo dla zrównoważonego biznesu

Pozytywny wpływ na społeczeństwo to coś więcej niż tylko uczynienie świata lepszym miejscem do życia; ma również znaczenie biznesowe. Problemy społeczne dotykają coraz większej liczby osób, a inwestorzy i inne zainteresowane strony obserwują z uwagą, jak konsumenci domagają się, aby firmy określiły swoje stanowisko w tej sprawie. Od poprawy stanu środowiska po różnorodność i integrację, inwestorzy coraz częściej zastanawiają się, w jaki sposób firmy wspierają lokalne społeczności, całe społeczeństwa i ochronę przyrody. W latach 2018-2020 łączna liczba aktywów zainwestowanych w zrównoważony sposób w Stanach Zjednoczonych wzrosła o 42%, z 12 bilionów do 17,1 biliona USD. Ten wzrost jest napędzany przez wiele czynników, między innymi ogólnoświatowe zainteresowanie kwestią zrównoważonego rozwoju i redukcją odpadów oraz odpowiedzialnością biznesu za wprowadzenie tych zmian.

Musimy potraktować budowanie lepszego świata priorytetowo – zarówno teraz, jak również dla przyszłych pokoleń. Sekretarz Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ujął to najlepiej w swoim przemówieniu o stanie planety.

„Pogodzenie się z naturą jest najważniejszym zadaniem XXI wieku. To musi być priorytet dla wszystkich, wszędzie” - powiedział.

Te słowa powinny przekonać nas wszystkich do zrobienia jednego małego kroku w kierunku naprawy świata i budowania bardziej zrównoważonej przyszłości.

Herbalife Nutrition

Firma Herbalife Nutrition dołączyła do inicjatywy Global Compact Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) jako członek-sygnatariusz, zaangażowany w poprawę jakości życia społeczeństw w zgodzie z Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ (UNSDG).

Źródło informacji: Herbalife

Źródło informacji: Herbalife

Uwaga: Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną.