O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Gastronomia i handel zapłacą do 60 tys. euro kary za wyrzucanie żywności. W tym kraju chcą skończyć z marnowaniem jedzenia

Działające na terenie Hiszpanii sieci handlowe oraz lokale gastronomiczne będą mogły zostać ukarane mandatem w wysokości do 60 tys. euro za wyrzucanie żywności - wynika z przepisów zatwierdzonych we wtorek przez rząd Pedro Sancheza.

Rząd Hiszpanii chce skończyć z wyrzucaniem żywności Fot. Marta Perez/PAP/EPA
Rząd Hiszpanii chce skończyć z wyrzucaniem żywności Fot. Marta Perez/PAP/EPA

Przyjęty przez Radę Ministrów dekret przewiduje sankcje od 2001 do 60 000 euro za brak informacji dla potencjalnych konsumentów o możliwości odbioru przez nich w placówce handlowej lub restauracji posiłków, które z powodu braku nabywców przeznaczone zostały do wyrzucenia.

To pionierskie prawo jest narzędziem, które służy powstrzymaniu zjawiska niedoborów w łańcuchu dostaw żywności” - powiedział podczas wtorkowej konferencji prasowej w Madrycie minister rolnictwa Hiszpanii Luis Planas. Szef resortu sprecyzował, że nowe prawo nie służy karaniu, ale “powstrzymaniu procederu marnowania żywności w obliczu zjawiska głodu na świecie”.

Na mocy nowych przepisów placówki handlu i gastronomii w Hiszpanii będą zobowiązane pod koniec godzin funkcjonowania informować konsumentów o możliwości bezpłatnego odbioru żywności, której nie udało się sprzedać.

Z szacunków resortu rolnictwa Hiszpanii wynika, że co roku każdy obywatel tego 47-milionowego kraju wyrzuca na śmietnik średnio 31 kg żywności.

Marcin Zatyka 

mar/

Zobacz także

  • Pierwszy w Polsce pokazowy zbiór pochodzących z Chin i Japonii czterech odmian imbiru w ramach kontynuacji projektu „Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa” Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Pierwszy w Polsce pokazowy zbiór pochodzących z Chin i Japonii czterech odmian imbiru w ramach kontynuacji projektu „Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa” Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Specjalnie dla PAP

    Poznańscy badacze chcą stworzyć polską odmianę imbiru

  • Chipsy ziemniaczane, hotdog, musztarda, keczup. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Chipsy ziemniaczane, hotdog, musztarda, keczup. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Pokolenie X uzależnione od ultraprzetworzonej żywności

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP