O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Krach w gastronomii. Mocno tracą nawet fast foody

Polacy zacisnęli pasa i oszczędzają na jedzeniu poza domem. W efekcie lokale znikają, a nawet czołowym sieciom ubywa klientów. Punkty McDonald’s straciły ich ponad 20 proc. – informuje "Rzeczpospolita".

Miejsce z gastronomią galerii handlowej, Fot. PAP/Grzegorz Michałowski
Miejsce z gastronomią galerii handlowej, Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

"Z analizy ruchu w ponad 1 tys. największych lokali fast food od kwietnia do października wynika, że tylko Subway zanotował wzrost liczby wizyt, i to jedynie o 1,5 proc. Pozostali, jak McDonald’s, Burger King czy KFC, tracą od 2,6 do 21,1 proc." – wynika z danych Proxi.cloud, które „Rzeczpospolita” publikuje pierwsza.

"Rz" wyjaśnia, że analitycy Proxi.cloud i UCE Research analizowali zachowania ponad 570 tys. konsumentów i w oparciu o ich ruch i anonimowe dane widać, że nawet z tanich lokali odpływają klienci.

"Analitycy podkreślają, że nie musi to być tożsame ze spadkiem obrotów, wiele osób np. zamawia teraz z dowozem, zamiast odwiedzać lokal, co także wpływa na ruch. Niemniej sektor gastronomiczny jest pod ogromną presją i dane tak ARC Rynek i Opinia, jak GfK Polonia wskazują, że właśnie na gastronomii Polacy chcą zaczynać redukowanie wydatków konsumpcyjnych i wskazuje to grupa ok. 40–50 proc. ankietowanych" - czytamy.

Jak napisano, w badaniu widać, że spadła także liczba unikalnych klientów, znów najmocniej w McDonald’s. Sieć, odpowiadając na prośbę o komentarz do tych danych, twierdzi, że jest inaczej. (PAP)

kw/

Zobacz także

  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
    Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

    Od plantacji na salony: jagodowe przetwory wśród laureatów „Złotych Innowacji 2025”

  • SM Ryki
    SM Ryki

    SM Ryki rozwija kategorię naturalnych serów do smarowania - premiera KremSera

  • HOPSCOTCH
    HOPSCOTCH

    Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną

  • Pizza (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Kalbar
    Pizza (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Kalbar

    Restauracja z Pabianic wśród stu najlepszych pizzerii na świecie. Awansowała o trzy pozycje

Serwisy ogólnodostępne PAP