O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

GIS ostrzega przed herbatką ziołową Melisa. Może stanowić zagrożenie dla dzieci

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii herbatki ziołowej Melisa, Melissae folium, w torebkach do zaparzania. Powodem jest wykrycie alkaloidów pirolizydynowych. Według GIS produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia dzieci.

Melisa lekarska Fot. PAP/Tytus Żmijewski
Melisa lekarska Fot. PAP/Tytus Żmijewski

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia dzieci.

Ostrzeżenie dotyczy herbatki ziołowej w torebkach do zaparzania "Melisa, Melissae folium" o numerze partii "L01042331 A" z kodem kreskowym 5900396029898 i datą minimalnej trwałości 30.04.2025. Producentem produktu jest Mokate S. A., ul. Katowicka 265a, 43-450 Ustroń. Herbatka została wyprodukowana dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Więcej

Chipsy Bio Organic. Fot. www.gov.pl
Chipsy Bio Organic. Fot. www.gov.pl

GIS ostrzega przed akryloamidem w chipsach warzywnych z Lidla

Poinformowano, że "producent we współpracy z dystrybutorem wycofał partię produktu z obrotu".

GIS zapewnił, że "organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowania wyjaśniające".

Jak zaznaczono, "dzieci nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu".

Alkaloidy pirolizydynowe działają toksycznie i genotoksycznie, mogą powodować toksyczność ostrą, mutagenność, aberracje chromosomowe, tworzenie nieprawidłowych wiązań poprzecznych pomiędzy nićmi DNA i wiązań DNA-białko oraz megalocytozę. Działanie AP w badaniach na zwierzętach doświadczalnych powodowało powstawanie guzów wątroby i zmian płucnych. Odnotowano także zatrucia u ludzi powodowane przez AP.

Ważne ostrzeżenia

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)

Autor: Magdalena Gronek

kno/

Zobacz także

  • Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński
    Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński

    Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej. GIS ostrzega

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polacy nie ufają sczepieniom? GIS odpowiada

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Fragmenty szkła w wodzie gazowanej. GIS ostrzega

Serwisy ogólnodostępne PAP