O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Białko zwierzęce zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Jadłospis bogaty w białko zwierzęce, a zwłaszcza mięso, zwiększa ryzyko wczesnego zgonu u mężczyzn - potwierdzają badania naukowców z Finlandii, których wnioski opublikował "American Journal of Clinical Nutrition".

Fot. PAP/Tomasz Waszczuk
Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Analizą objęto dane dotyczące blisko 2600 Finów, którzy w momencie rejestracji (lata 1984-1989) mieli od 42 do 60 lat i dostarczali informacji na temat swoich nawyków żywieniowych.

Mężczyźni, których głównym źródłem białka w diecie było białko zwierzęce byli bardziej narażeni na zgon w ciągu kolejnych 20 lat w porównaniu z mężczyznami, w których jadłospisie występowała zrównoważona ilość białka zwierzęcego i roślinnego.

Szczególnie negatywny wpływ miało wysokie spożycie mięsa (ponad 200 gramów dziennie), które przekładało się na zwiększenie ryzyka zgonu w ciągu kolejnych 20 lat o 23 proc. w porównaniu ze spożywaniem mniej niż 100 gramów mięsa dziennie.

Zaobserwowano także, że ogólne wysokie spożycie białka miało związek ze zwiększonym ryzykiem zgonu u mężczyzn z cukrzycą typu 2, chorobami układu sercowo-naczyniowego i nowotworami.

"Wyniki tej analizy zwracają uwagę na potrzebę kontrolowania spożycia białka u osób cierpiących na choroby przewlekłe" - komentują autorzy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio.

Mężczyźni biorący udział w badaniach spożywali głównie czerwone mięso, które, jak wskazywały już wcześniejsze badania, przyczynia się do zwiększenia ryzyka wczesnej śmierci. W Finlandii rekomendowane maksymalne spożycie czerwonego mięsa wynosi obecnie 500 gramów tygodniowo.(PAP)

koc/ agt/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP