O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

To nie śniadanie a lunch ma największy wpływ na produktywność i kreatywność

Aby mieć pewność, że posiłek, który przypada w środku naszego dnia pracy, przyniesie maksymalne korzyści, powinniśmy zadbać o to, aby jeść właściwe rzeczy. Jak radzi dietetyk Brooke Scheller: "najlepszy obiad składa się z kilku różnych składników: białka, zdrowych tłuszczów, błonnika i warzyw".

Każdy zdrowy obiad powinien zawierać trochę białka, takiego jak kurczak, ryba, jajka lub orzechy. "Białko stabilizuje poziom cukru we krwi i utrzymuje energię nawet przez całe popołudnie. Dostarcza również kluczowych aminokwasów, które wspomagają mózg" - wyjaśnia Brooke Scheller, dietetyk. Dobry obiad wymaga również zdrowych tłuszczów, ponieważ mogą one być "kluczowe dla wchłaniania podstawowych składników odżywczych, które wspomagają mózg".

"Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ dostarczają kluczowych elementów budulcowych dla mózgu". Pokarmy bogate w błonnik, takie jak migdały, fasola i banany, są również niezbędne, aby "zapewnić nam sytość na dłużej", podczas gdy warzywa dostarczają witamin i minerałów potrzebnych do produkcji energii i wspomagają pracę mózgu.

Doskonałą propozycją dania lunchowego będą zatem pieczone warzywa z dodatkiem kurczaka, ryby lub strączków. Całość można uzupełnić lekką sałatką z awokado i dressingiem na bazie oliwy z oliwek świeżych ziół i prażonych pestek.

Bardzo istotnym czynnikiem jest nie tylko to, co spożywamy, ale również to, w jakiej atmosferze się to odbywa. Badania pokazują, że przerwa na lunch pozwala umysłowi odpocząć, nabrać sił i skupić się, co może bezpośrednio poprawić produktywność na resztę dnia.

Brak przerwy na lunch może zaś sprawić, że pod koniec dnia poczujesz się bardziej zmęczony i zestresowany, mniej skoncentrowany i w gorszym nastroju. Może również zmniejszyć twoją zdolność do kreatywności. Nawet jeśli poświęcisz na lunch tylko 15-20 minut, jest to sprawdzony sposób na utrzymanie poziomu koncentracji i energii w ciągu dnia. (PAP Life)

Zobacz także

  • Ozempic i Wegovy. Fot. PAP/EPA/Ida Marie Odgaard
    Ozempic i Wegovy. Fot. PAP/EPA/Ida Marie Odgaard

    Jak popularny Ozempic wpływa na odczuwanie smaku?

  • Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Młodzi ludzie powinni pić kakao. Dzięki niemu mogą mieć lepszy wzrok i koncentrację

  •  Fot. PAP/Kalbar
    Fot. PAP/Kalbar

    Smakoszom białego pieczywa i słodkich wypieków grozi udar

  • Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    „Nature” : Dieta niskokaloryczna zmienia mikrobiom jelitowy

Serwisy ogólnodostępne PAP