O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Na rynku pojawią się wkrótce owoce morza i ryby hodowane komórkowo

Największy w Europie producent mrożonek, w tym paluszków rybnych, rozpocznie pracę nad produkcją mięsa ryb i owoców morza metodą komórkową (w laboratorium) - poinformowała w poniedziałek Agencja Reutera. Przedsiębiorstwo Nomad Foods będzie pracować nad produktem we współpracy z amerykańską firma BlueNalu.

Fot. PAP/Albert Zawada
Fot. PAP/Albert Zawada

Nomad Foods w wypowiedzi dla Reutera przekazało, że firma zamierza skomercjalizować produkty z mięsem ryb i owoców morza wytwarzane w laboratorium metodą komórkową. Według firmy, działanie ma pomóc zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na te produkty oraz wesprzeć walkę z przełowieniem w morzach i oceanach.

"Potrzeba zrównoważonego rozwoju jeszcze nigdy nie była tak widoczna jak teraz, a rola technologii w zaspokajaniu tych potrzeb wzrasta" - powiedział szef Nomad Foods Stefan Descheemaeker.

Według tegorocznego raportu Komisji Europejskiej na temat wykorzystywania zasobów wodnych Wspólnoty Europa jest największym importerem ryb i owoców morza na świecie. Obywatele UE jedzą ich trzy razy więcej niż produkują.

Proces produkcji komórkowej mięsa ryb i owoców morza został opracowany przez kalifornijską firmę BlueNalu. Z mięśni ryb izoluje się ich żywe komórki, tłuszcz i tkankę łączną, są one następnie odżywiane i rozmnażane w warunkach klinicznych. Później następuje formowanie produktu do pożądanej postaci w powszechnie znany w przemyśle spożywczym sposób - przekazała kalifornijska firma. W procesie nie używa się modyfikacji genetycznych - podkreślają przedstawiciele firmy.

Poza europejskim gigantem mrożonek, BlueNalu nawiązało podobną współpracę z przedsiębiorstwami spożywczymi w Korei Południowej, Japonii i Tajlandii. (PAP)

Zobacz także

  • Najbardziej zasobnymi w łososie rzekami są te w obszarze północnego Bałtyku. Fot. PAP/	Piotr Kowala (zdjęcie ilustracyjne)
    Najbardziej zasobnymi w łososie rzekami są te w obszarze północnego Bałtyku. Fot. PAP/ Piotr Kowala (zdjęcie ilustracyjne)

    Naukowcy sprawdzą kondycję łososi w Bałtyku

  • PAP/Piotr Kowala
    PAP/Piotr Kowala

    Akcja pozyskiwania sztucznego tarła troci wędrownej i łososia

  • Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski
    Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski

    Dzień Kiszonego Śledzia. Szwedzi świętują jedząc kontrowersyjny przysmak

  • Hipopotamiarnia i Akwarium Morskie Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie, fot. PAP/Marcin Obara
    Hipopotamiarnia i Akwarium Morskie Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie, fot. PAP/Marcin Obara

    Światowy Dzień Rekinów i Płaszczek w stołecznym ZOO [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP