O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Podczas wakacji szukasz lokalnych smaków? Te kanapki nasycą kulinarną ciekawość

Kanapka wydaje się daniem pospolitym. Jednak nawet przy swojej prostocie potrafi czasami zachwycać. Różne zakątki świata mają swoje wariacje na temat tej przekąski, a redakcja CNN stworzyła zestawienie tych najlepszych kanapek. Które z europejskich przysmaków warto poznać?

Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Serwowane w Hiszpanii bocadillo de jamón ibérico z pewnością zasłuży na uznanie miłośników mięsa. Tu diabeł tkwi w prostocie i cienkich plasterkach szynki iberyjskiej. Świeże, chrupiące pieczywo skropione oliwą z oliwek, na które układane są plastry szynki z mięsa świń karmionych żołędziami i trawą, co nadaje mięsu charakterystyczny smak - to przepis na tę kanapkę. Można ją wzbogacić o świeże warzywa i lokalny ser.

Więcej

Kąpielisko. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Adam Warżawa
Kąpielisko. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Adam Warżawa

Badanie. Polacy trzecim najchętniej wyjeżdzającym na wakacje narodem w Europie

Jeśli chodzi o włoskie przekąski, redakcja CNN wyróżniła tramezzino, co w wolnym tłumaczeniu oznacza "pomiędzy" - coś idealnego "pomiędzy" śniadaniem a obiadem. Tramezzino to dwie kromki miękkiego, białego chleba, bez skórki, zwykle pokrojone w trójkąty. Wnętrze tej kanapki oferuje wiele wariacji - od oliwek i tuńczyka, przez jajka i warzywa, aż po plastry szynki prosciutto z truflami. Tramezzino ma swoje początki w kawiarni Mulassano na Piazza Castello w Turynie, gdzie w 1925 roku wymyślono ją jako alternatywę dla angielskich kanapek podawanych do herbaty.

Z kolei podczas wizyty w Nicei warto zrobić sobie przerwę na pan bagnat czyli „mokry chleb”. Ta przekąska przypadnie do gustu fanom sałatki nicejskiej, bowiem właśnie jej składniki składają się na wnętrze kanapki. Nie zabraknie więc jajka na twardo, tuńczyka, anchoisa czy pomidora.

Więcej

Plaża (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jerzy Ochoński
Plaża (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jerzy Ochoński

Gdzie Polacy planują spędzić urlop? Sondaż IBRiS

Jeszcze częściej we Francji możemy spotkać się z croque-monsieur (chrupiący pan). To kanapka z szynką i serem, zapiekana na chrupko. W bardziej wykwintnej wersji – croque-madame (chrupiąca pani) – podawana jest z dodatkiem beszamelu i jajka sadzonego na wierzchu.

Jeśli natomiast podczas wakacji zawitamy do Holandii, tam można pokrzepić się, pałaszując broodje haring. To klasyk tamtejszej kuchni, na który składa się chrupiąca bułka, której wnętrze wypełnia marynowany w solance śledź z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i ogórka konserwowego. Czasem do kanapki dodaje się także pietruszkę, majonez lub musztardę. (PAP Life)

mdn/ag/ep/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/jon_chica
    Zdjęcie ilustracyjne Fot. Adobe Stock/jon_chica

    „National Geographic” wskazał 25 miejsc, które warto odwiedzić w nadchodzącym roku

  • Sabaudia Fot. Adobe Stock/micaphoto
    Sabaudia Fot. Adobe Stock/micaphoto

    To miejsce może okazać się turystycznym hitem w 2026 roku

  • Izola. Fot. Adobe Stock/Andrew Mayovskyy
    Izola. Fot. Adobe Stock/Andrew Mayovskyy

    To najbardziej niedoceniany wakacyjny kierunek w Europie. Historia tego miasteczka sięga II wieku

  • Turyści. Fot. PAP/EPA/KIM LUDBROOK
    Turyści. Fot. PAP/EPA/KIM LUDBROOK

    Urlop po wakacjach. O ile taniej niż w szczycie sezonu?

Serwisy ogólnodostępne PAP