O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Przysmak na tłusty czwartek. Pączek nadziany paprykarzem [NASZE WIDEO + INFOGRAFIKA]

Recepturę paprypączków przygotowali pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Wytrawny pączek nadziany paprykarzem ma łączyć tradycję z innowacyjnością.

"Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka” – powiedział dr inż. Grzegorz Tokarczyk prof. ZUT, który kieruje Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej. "Ciasto różni się stosunkiem soli do cukru. To jedyna różnica. A jeżeli chodzi o kaloryczność, to są podobne" – dodał.

Image
Pączki świata. Autor PAP/Anna Zajkowska
Pączki świata. Autor PAP/Anna Zajkowska

Potrawa zamiast tradycyjnego lukru okraszona jest prażoną cebulką, a jej nadzieniem jest "Paprykarz uniwersytecki". Farsz również tworzony jest na terenie uczelni i został wyprodukowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego".

"Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem. Powstaje on według klasycznej receptury. Po usmażeniu nadzialiśmy go paprykarzem i posypaliśmy prażoną cebulką i okazało się, że te smaki się świetnie ze sobą komponują" – powiedział dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, prof. ZUT.

Proces wytworzenia paprypączka trwa około godziny.(PAP)

misz/ joz/ mhr/gn/

Zobacz także

  • Fot. PAP/Marian Zubrzycki
    Fot. PAP/Marian Zubrzycki

    Słodkie pożegnanie karnawału. 27 lutego obchodzimy tłusty czwartek [WIDEO]

  • Pączki. Fot. PAP/Rafał Guz
    Pączki. Fot. PAP/Rafał Guz

    Ceny pączków "powinny" być stabilne, choć składniki podrożały

  • Pączki. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Pączki. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Ile kalorii ma pączek? Można zjeść zdrowszy wariant

  • Przygotowywanie i wypiek pączków na tłusty czwartek w cukierni Orłowski&Rak w Rzeszowie. Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Przygotowywanie i wypiek pączków na tłusty czwartek w cukierni Orłowski&Rak w Rzeszowie. Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Dziś tłusty czwartek. Na pytania o pączki odpowiadają naukowcy Polskiej Akademii Nauk

Serwisy ogólnodostępne PAP