O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Salmonella w 25 stanach USA. Powodem meksykańskie ogórki

Służby sanitarne 25 stanów USA ostrzegły w piątek przed wybuchem epidemii z powodu skażonych salmonellą ogórków importowanych z Meksyku. Odnotowano już 68 przypadków tej choroby.

Ogórki szklarniowe Fot. EPA/VICTORIA BONN-MEUSER
Ogórki szklarniowe Fot. EPA/VICTORIA BONN-MEUSER

Z powodu skażenia salmonellą ogórki wycofano z ponad 25 stanów, gdzie były dystrybuowane, w tym z Nowego Jorku, Illinois, New Jersey, Pensylwanii, Wisconsin, Kalifornii, Connecticut, Florydy, Massachusetts i Teksasu. Zdaniem ekspertów skażone ogórki mogą wciąż znajdować się w lodówkach konsumentów i nie powinny być spożywane.

Firma SunFed Produce ogłosiła w środę, że wycofuje całe partie świeżych ogórków wysłanych do placówek gastronomicznych i sklepów detalicznych w dniach od 12 października do 26 listopada.

Więcej

Jajka, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Andrzej Lange
Jajka, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Andrzej Lange

GIS ostrzega przed salmonellą w jajach. Chodzi o konkretną partię

SunFed przyznał, że skażone ogórki mogły również dotrzeć do konsumentów w innych stanach. Dotychczas zdiagnozowano 68 osób w 19 stanach zakażonych szczepem Salmonella Typhimurium. 18 chorych poddano hospitalizacji.

Jak podała CNN, Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zgłosiła ostatni przypadek wykrytej choroby 16 listopada. Stwierdziła to w piątek, w aktualizacji dotyczącej epidemii.

„Wycofane ogórki należy wyrzucić lub zniszczyć i nie należy ich spożywać. Trzeba czyścić i dezynfekować powierzchnie, które miały kontakt z wycofanymi produktami” – przytacza instrukcję ekspertów CNN.

Objawy zakażenia

Dodaje, że objawy zakażenia salmonellą to biegunka, gorączka, dreszcze, ból głowy, skurcze żołądka, nudności i wymioty. Mogą się one pojawić w ciągu kilku godzin lub dni od spożycia zakażonej żywności.

W opinii CNN, większość ludzi wyzdrowieje po odpowiednim leczeniu, ale powinni niezwłocznie zwrócić się o pomoc do lekarza. Najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i ludzie z osłabionym układem odpornościowym.

Z Nowego Jorku Andrzej Dobrowolski (PAP)

ad/ jm/ know/

Zobacz także

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Jaja, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Jaja, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

    Salmonella w partii jaj. GIS wydał ostrzeżenie

  • Radiowozy Straży Granicznej Fot. PAP/Tomasz Waszczuk
    Radiowozy Straży Granicznej Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

    Masowe zatrucie w Centrum Szkolenia Straży Granicznej

  • Opakowanie sera z partii, w której wykryto bakterię Salmonella. Fot. GIS.gov.pl
    Opakowanie sera z partii, w której wykryto bakterię Salmonella. Fot. GIS.gov.pl

    Salmonella w żółtym serze. GIS wydał ostrzeżenie

Serwisy ogólnodostępne PAP