O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Co Polacy sądzą o jedzeniu po terminie? "Ciągle nie rozumiemy komunikatów"

Aż dwie trzecie z nas przyznaje, że spożywa jedzenie, którego termin przydatności minął; ciągle nie rozumiemy przy tym komunikatów "najlepiej spożyć przed” i "należy spożyć do” - informuje wtorkowa "Rzeczpospolita".

Supermarket. Fot. PAP/Albert Zawada
Supermarket. Fot. PAP/Albert Zawada

Badania Komisji Europejskiej pokazują, że błędna interpretacja dat przydatności odpowiada za 10 proc. marnowanego jedzenia w Unii Europejskiej. A różnica pomiędzy tymi wskazaniami jest znacząca, bo pierwszy zapis wskazuje na jakość produktu, którą producent gwarantuje utrzymać do wskazanego terminu, zaś drugi informuje o kwestii bezpieczeństwa.

"Rz" cytuje wyniki najnowszego badania Opinia24 dla Too Good To Go. Pokazują one, że 67 proc. Polaków przyznaje, iż spożywa jedzenie, kiedy termin przydatności do spożycia minął, przy czym 34 proc. z nich sięga po produkty niezależnie od terminu "najlepiej spożyć przed” i "należy spożyć do”.

Najchętniej spożywane produkty

"Okazuje się, że 52 proc. Polaków nadal nie potrafi rozróżnić terminów "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do" na opakowaniach produktów spożywczych" - cytuje wyniki badania "Rz". Motywacją do sięgania po żywność po dacie jest wychowanie (65 proc.), chęć oszczędności (43 proc.) i dbanie o środowisko (29 proc.).

Więcej

Napoje alkoholowe. Fot. PAP/Leszek Szymański
Napoje alkoholowe. Fot. PAP/Leszek Szymański

Nowe ostrzeżenia na butelkach alkoholu? Polska może dołączyć do nielicznego grona

Badanie pokazało, że najśmielej spożywane są produkty suche, takie jak makarony, ryż, mąka (48 proc.), przyprawy (46 proc.), słodycze (45 proc.) i przekąski, np. chipsy czy orzeszki ziemne (36 proc.). Badani wskazali, że maksymalnie do dwóch dni po terminie przydatności spożyliby: mleko UHT (51 proc.), śmietankę UHT (50 proc.), majonez (46 proc.), tuńczyka czy pasztet w puszce (44 proc.), fasolkę w sosie (41 proc.), dżem i koncentrat pomidorowy (34 proc.), kaszę jaglaną (22 proc.) i makaron (20 proc.).

"Te produkty mogą być jednak dobre znacznie dłużej, o czym świadczą testy laboratoryjne przeprowadzone przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Wszystkie wymienione produkty przechowywane w odpowiednich warunkach były dobre sześć miesięcy po terminie" – przypomnieli zlecający badanie.(PAP)

lui/ ktl/ pap

Zobacz także

  • Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Naukowcy odtworzyli tradycyjny jogurt z mrówkami

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

  • Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Lekarze: warto chodzić na lekcje WF i jeść zdrowe drugie śniadanie w szkole

  • Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski
    Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski

    Dzień Kiszonego Śledzia. Szwedzi świętują jedząc kontrowersyjny przysmak

Serwisy ogólnodostępne PAP