O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Jak podjadanie wpływa na nasze zdrowie? Niejednoznaczne wyniki badania

Wielu ludzi podjada – potwierdzają badania. Jak się okazuje, największe dla zdrowia kluczowe znaczenie ma pora sięgania po przekąski oraz ich rodzaj.

Naukowcy porównali informacje dotyczące rodzaju i ilości przekąsek oraz czasu ich konsumpcji z danymi na temat stanu metabolicznego ochotników. Fot. PAP/Andrzej Lange
Naukowcy porównali informacje dotyczące rodzaju i ilości przekąsek oraz czasu ich konsumpcji z danymi na temat stanu metabolicznego ochotników. Fot. PAP/Andrzej Lange

Więcej

Fot. PAP/ DPA/	Lukas Schulze
Fot. PAP/ DPA/ Lukas Schulze

Czy mleko roślinne jest zdrowsze od krowiego? Nowe ustalenia naukowców

Co najmniej 70 proc. ludzi przynajmniej dwa razy dziennie podjada – zwracają uwagę specjaliści z King's College London. W nowym projekcie badawczym, z udziałem tysiąca osób sprawdzili oni, jak sięganie po przekąski wpływa na zdrowie.

Ogólna odpowiedź brzmi: "to zależy".

Istotna jest pora posiłku

"Nasze badanie wykazało, że jakość przekąsek jest ważniejsza niż ilość lub częstotliwość ich spożywania, więc wybieranie wysokiej jakości przekąsek zamiast mocno przetworzonych, prawdopodobnie jest korzystne" – mówi dr Kate Bermingham, autorka badania prezentowanego w trakcie konferencji NUTRITION 2023.

"Czas ich spożywania jest również istotny, ponieważ nocne podjadanie nie sprzyja zdrowiu” – dodaje.

Badanie jest częścią szeroko zakrojonego projektu ZOE PREDICT, które ma pokazać, dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy.

"Zaskakująco niewiele zostało opublikowane na temat podjadania, pomimo tego, że obejmuje ono od 20 do 25 proc. całkowitego spożycia energii" – zwraca uwagę dr Bermingham.

Podjadanie kwestią dyskusyjną

"Projekt PREDICT śledził dużą liczbę osób i rejestrował szczegółowe informacje na temat ich nawyków dotyczących podjadania, co umożliwiło dogłębne zbadanie jego wpływu na zdrowie” – wyjaśnia.

Naukowcy porównali informacje dotyczące rodzaju i ilości przekąsek oraz czasu ich konsumpcji z danymi na temat stanu metabolicznego ochotników, a konkretnie stężenia lipidów w ich krwi i poziomu insuliny.

Wynik wskazuje, że podjadanie wartościowych, zdrowych przekąsek wiąże się nawet z poprawą stanu metabolicznego.

Jednocześnie podjadanie późną porą szkodziło. Jak tłumaczą badacze, skracało ono czas nocnego postu i wydłużało okno żywieniowe.

Badanie nie wskazało przy tym na znaczenie częstości podjadania, ilości zjadanych kalorii ani ilości spożywanych przekąsek.

Dało się zauważyć jeszcze jedną, dosyć zaskakującą zależność. "Zauważyliśmy tylko słaby związek między jakością przekąsek i resztą diety, co podkreśla, że podjadanie jest niezależnym, modyfikowalnym elementem stylu żywienia, który można ukierunkować na poprawę zdrowia" – podkreśla dr Bermingham. (PAP)

Marek Matacz

pp/

Zobacz także

  • Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Jogurt. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Naukowcy odtworzyli tradycyjny jogurt z mrówkami

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

  • Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Drugie śniadanie do szkoły. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Lekarze: warto chodzić na lekcje WF i jeść zdrowe drugie śniadanie w szkole

  • Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski
    Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski

    Dzień Kiszonego Śledzia. Szwedzi świętują jedząc kontrowersyjny przysmak

Serwisy ogólnodostępne PAP