O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Wysokie stężenie kwasów omega-3 we krwi może chronić przed śmiercią z powodu COVID-19

We wstępnym badaniu osoby o największym stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi były czterokrotnie mniej zagrożone zgonem z powodu COVID-19, niż osoby o stężeniu najniższym. Substancje te, jak podkreślają badacze, wykazują znaczące działanie przeciwzapalne.

Lekarze na oddziale szpitala tymczasowego w Warszawie. Fot. PAP/Andrzej Lange
Lekarze na oddziale szpitala tymczasowego w Warszawie. Fot. PAP/Andrzej Lange

Naukowcy z Fatty Acid Research Institute (FARI) i Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles (USA) na łamach pisma „Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids” przedstawili pierwszy, jak twierdzą, bezpośredni dowód wskazujący na ochronne działanie kwasów omega-3 w przebiegu COVID-19.

Istnieje kilka naukowych prac z teoriami o takim działaniu tych kwasów, ale jak dotąd brakowało recenzowanej publikacji, która udowadniałaby te hipotezy.

W zaprezentowanym teraz badaniu wzięło udział 100 pacjentów hospitalizowanych z powodu infekcji SARS-CoV-2. Badacze przydzielili ich do czterech 25-osobowych kwartyli zależnie od stężenia kwasów omega-3.

W kwartylu z najwyższym stężeniem doszło tylko do jednego zgonu, a w pozostałych, w sumie do 13.

Więcej

Przygotowania do szczepienia seniorów powyżej 80. roku życia w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie. Fot. PAP/Leszek Szymański
Przygotowania do szczepienia seniorów powyżej 80. roku życia w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie. Fot. PAP/Leszek Szymański

Nie ma znaczenia, którym preparatem - ważne, żeby zaszczepić się przeciw COVID-19

Koronawirus. Osoby z najwyższym stężeniem korzystnych kwasów były cztery razy mniej zagrożone śmiercią

Po uwzględnieniu wieku i płci okazało się, że osoby z najwyższym stężeniem korzystnych kwasów były cztery razy mniej zagrożone śmiercią, niż pacjenci z najniższym stężeniem.

„Choć wyniki te nie spełniają standardowych warunków znaczenia statystycznego, to pilotażowe badanie razem z wieloma dowodami na przeciwzapalne działanie kwasów EPA i DHA silnie sugeruje, że te dostępne w pożywieniu, typowe dla morskich organizmów kwasy tłuszczowe mogą pomóc w zmniejszeniu skutków COVOID-19. Z pewnością potrzebne są szersze badania, aby potwierdzić te wstępne wyniki” - podkreśla główny autor pracy dr Arash Asher.

„Zbyt silna odpowiedź zapalna nazywana burzą cytokinową to fundamentalny mechanizm ciężkiej postaci COVID-19. Kwasy omega-3 (DHA i EPA) mają silne działanie przeciwzapalne i to pilotażowe, badanie dostarcza sugestywnych dowodów na to, że kwasy te mogą ograniczyć burzę cytokinową powstającą przy COVID-19” - powiedział niezwiązany z badaniem dr James H. O'Keefe dyrektor Preventive Cardiology w Saint Luke's Mid America Heart Institute.

Autorzy publikacji (https://www.plefa.com/article/S0952-3278(21)00013-2/fulltext) starają się obecnie o fundusze na poszerzenie swoich badań. (PAP)

lp/ 
 

Zobacz także

  • Bora Clinic
    Bora Clinic

    Czy warto robić korektę powiek? Co daje blefaroplastyka górna i kiedy ma sens

  • Szpital w Afryce. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/EPA/ARSHAD ARBAB
    Szpital w Afryce. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/EPA/ARSHAD ARBAB

    W Afryce Zachodniej wybuchła rzadka epidemia. Nie żyje ponad 40 osób

  • Centymetr. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Szymon Pulcyn
    Centymetr. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Szymon Pulcyn

    Otyłość u kilkulatków. W tym kraju dotyka co dziesiąte dziecko

  • HYPER
    HYPER

    Buty dla dzieci - rodzice nie mają wątpliwości, że tego typu buty są zdrowe dla dziecka

Serwisy ogólnodostępne PAP