O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Sprzedawca ulicznego jedzenia wpadł do woka z rozgrzanym olejem. Makabryczna śmierć

Mężczyzna gotujący i sprzedający uliczne jedzenie w północno-zachodniej części Malezji zemdlał i wpadł do woka z rozgrzanym tłuszczem. Zmarł w szpitalu w wyniku rozległych poparzeń – podał w czwartek singapurski dziennik „Straits Times”.

Stragan z ulicznym  jedzeniem w Kuala Lumpur. Fot. PAP/EPA/FRANCIS R. MALASIG
Stragan z ulicznym jedzeniem w Kuala Lumpur. Fot. PAP/EPA/FRANCIS R. MALASIG

Do tragedii doszło w mieście Kuala Kangsar w graniczącym z Tajlandią stanie Perak. Według miejscowych mediów zginął 58-letni Liu Youcai, który słynął z przygotowywania i sprzedaży po uczciwej cenie ryżu z kurczakiem, a także ze specyficznego stylu – codziennie pojawiał się na swym stoisku w kamizelce i drewnianych chodakach.

Liu doznał poważnych oparzeń twarzy, klatki piersiowej i pleców. Jeszcze żył, gdy przewieziono go do szpitala, ale nie udało się go uratować. Zmarł po około 90 minutach – podał „Straits Times”.

Starszy brat zmarłego Liu Youming powiedział dziennikarzom, że zmarły od lat cierpiał na nadciśnienie. Dodał, że ostrzegał go wcześniej, by więcej odpoczywał i zatroszczył się o swoje zdrowie, ale ten nie chciał słuchać, ponieważ był pracoholikiem – przekazał chińskojęzyczny malezyjski dziennik „Xingzhou Ribao”.

„Pracował sześć dni w tygodniu, a nawet w poniedziałki, gdy jego stoisko było zamknięte, wracał tam, żeby przygotować składniki do swoich dań” – powiedziała inna osoba pracująca w tej samej okolicy.

Sprzedawcy podkreślają, że ryż z kurczakiem za 10 ringgitów (9,25 zł) przyciągał do Liu wielu klientów. Kucharz był osobą pogodną i przyjacielem zwierząt: przygarnął 10 bezpańskich psów i codziennie gotował duży garnek ryżu z batatami dla innych, mieszkających na ulicach w pobliżu jego stoiska. (PAP)

kgr/

Zobacz także

  • Kuchnia włoska. Fot. CookShootsFood/Adobe Stock
    Kuchnia włoska. Fot. CookShootsFood/Adobe Stock

    Kuchnia włoska wyróżniona przez UNESCO. Zapadła decyzja

  • Badanie: niemal 90 proc. Polaków deklaruje, że jada śledzie. Fot. Adobe Stock/ lisa870
    Badanie: niemal 90 proc. Polaków deklaruje, że jada śledzie. Fot. Adobe Stock/ lisa870

    Szybki, świąteczny z cebulką. Od wieków zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni

  • Papryki. Fot. PAP/Rafał Guz
    Papryki. Fot. PAP/Rafał Guz

    Papryka w kuchniach świata

  • Kucharz podczas pracy	Fot. PAP/EPA/ZSOLT SZIGETVARY
    Kucharz podczas pracy Fot. PAP/EPA/ZSOLT SZIGETVARY

    Kultowe gwiazdki przyznawane od stu lat. Do Polski zawitały w ubiegłej dekadzie

Serwisy ogólnodostępne PAP